Gemeente heeft Actief Zorg te lang in onzekerheid gelaten, aanbesteding moet opnieuw

Thuisondersteuners
Foto: Actief Zorg

De rechter heeft bepaald dat de gemeente Tilburg een nieuwe aanbesteding moet starten voor huishoudelijke hulp. Dit komt na een conflict tussen de gemeente en zorgbedrijf Actief Huiszorg. Het bedrijf kreeg eerst de opdracht, maar werd daarna uitgesloten vanwege zorgen over de financiële situatie. Bovendien stuurde de directeur van Actief Zorg e-mails naar de wethouders, wat volgens de gemeente niet mocht.

Op 11 september vorig jaar gaf de gemeente Tilburg, na een aanbestedingsprocedure, acht bedrijven voorlopig de opdracht voor de thuiszorg die vanaf 1 januari dit jaar zou ingaan. Actief Zorg had de opdracht in eerste instantie gekregen, maar de gemeente trok de gunning terug.

Een accountant gaf namelijk aan zich zorgen te maken over de financiële situatie van Actief Zorg. Het bedrijf kreeg vervolgens van de gemeente de kans om bewijs aan te leveren dat deze zorgen weggenomen waren.

De gemeente bleef vasthouden aan haar beslissing. Dat leidde tot een rechtszaak, waarin Actief Zorg stelde dat de gemeente de indruk had gewekt dat de financiële situatie op basis van de meest recente gegevens zou worden beoordeeld, niet alleen de situatie op het moment van inschrijven. De rechter gaf het bedrijf gelijk.

Daarnaast was er een ander probleem: in de regels van de aanbesteding stond dat er geen direct contact mocht zijn met de wethouders. Toch stuurde Actief Zorg na de intrekking van de gunning een e-mail naar alle wethouders. De gemeente vond dit een overtreding van de regels, waardoor Actief Huiszorg definitief werd uitgesloten van de aanbesteding.

Rechter: uitsluiting was niet terecht

De rechter vond dat de gemeente Actief Huiszorg ten onrechte had uitgesloten. Volgens de rechter heeft Actief Huiszorg de besluitvorming niet proberen te beïnvloeden. Gedurende de gesprekken had de gemeente beloofd om de financiële situatie opnieuw te bekijken. Omdat de gemeente later terugkwam op deze belofte, heeft ze volgens de rechter niet goed gehandeld.

Ook het contact dat Actief Huiszorg na de intrekking van de gunning zocht met de wethouders, werd niet als een poging om de besluitvorming te beïnvloeden gezien, zoals de gemeente had gesteld.

Daarom moet volgens de rechter de hele vergunningsprocedure door de gemeente opnieuw worden uitgevoerd. Dit betekent niet dat Actief Huiszorg nu zomaar de opdracht krijgt. Omdat de regels voor de aanbesteding heel strikt zijn, kan de gemeente niet zomaar afwijken van die eisen. Daarom moet er een nieuwe aanbesteding komen.

Grote gevolgen voor de zorg in Tilburg

Deze uitspraak heeft veel gevolgen voor de zorg in Tilburg. Actief Huiszorg levert nu zo’n 45% van de huishoudelijke hulp in de stad. Veel cliënten en medewerkers zijn afhankelijk van hun diensten, en de onzekerheid rondom de aanbesteding heeft voor veel onrust gezorgd. Directeur Lia van Galen van Actief Huiszorg liet eerder weten dat medewerkers erg gehecht zijn aan hun werkplek en mogelijk niet willen overstappen naar een ander bedrijf. Bovendien zouden andere zorgaanbieders niet staan te springen om deze zorg over te nemen.

De gemeente had eerder erkend dat er geen duidelijk plan was voor de situatie, als Actief Zorg niet meer zou deelnemen aan de aanbesteding. Dat maakt de zaak extra urgent, vooral voor inwoners van Tilburg die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp.

Onzekerheid blijft bestaan

Wat nu volgt, is dat de gemeente een nieuwe aanbesteding moet organiseren, waar andere zorgaanbieders zich ook voor kunnen inschrijven. Dit betekent dat de onzekerheid voor cliënten en medewerkers in Tilburg voorlopig nog niet voorbij is. Het huidige contract met Actief Zorg loopt in ieder geval tot 31 mei 2025.

LEES OOK:
Thuisondersteuners in Tilburg: “Wij zijn geen pionnen op een schaakbord”

Edita Saakian