Tilburg heeft een groot aantal meetpunten om de grondwaterstand te monitoren. Normaal gesproken worden de meetpunten van het grondwater twee keer per jaar gecheckt. Maar vanwege de natte winter zullen extra analyses worden uitgevoerd en gerapporteerd door Brabant Water. De resultaten zullen worden gedeeld met de wijkraad De Blaak zodra deze beschikbaar zijn.
De Blauwe Ader
De wijkraad maakt zich zorgen over het waterbeheer en veiligheid in hun woonwijk. Ze vragen om meer informatie over de resultaten van analyses van het grondwater-meetnetwerk, willen inspraak als het gaat om de mogelijke uitbreiding van de Blauwe Ader naar hun wijk, en vragen om duidelijke informatie over waar het water vandaan komt en hoe het wordt afgevoerd in hun gebied.
Het plan om de Blauwe Ader naar De Blaak uit te breiden, staat al vast sinds november 2023. De gemeente is bezig met de voorbereiding van het plan. Zo is er gekeken naar de gemiddelde grondwaterstand en waterpeil en naar extreme zomerse stortbuien. ‘Vanwege de uitzonderlijk natte winter onderzoeken we nu extra wat de mogelijkheden en gevolgen kunnen zijn tijdens natte periodes, en of er extra maatregelen nodig zijn. We zullen ook kijken naar mogelijke stijgingen van het grond- en oppervlaktewater in de Blaak’, laat de gemeente per brief weten de wijkraad.
Er komt op een later moment een informatiebijeenkomst.
Vaker natte winters
De Wijkraad richt zich ook op de stijging in de rioolheffing. Inwoners moeten daar een stuk meer voor gaan betalen. Daarop zegt de gemeente zich te baseren op onderzoek van het KNMI. Daar stellen onderzoekers dat Nederland vaker te maken krijgt met droge zoemers, natte winters en hevige zomerbuien.
LEES OOK:
William en Toon zijn boos op de gemeente: ‘Voelen ons niet serieus genomen’
Oisterwijk gaat maatregelen nemen tegen wateroverlast na regenbuien
Hoog grondwaterpeil in de regio: van ondergelopen kelders tot uitverkochte dompelpompen