Hoewel minder Tilburgers op GroenLinks/PvdA hebben gestemd in vergelijking met de vorige Europese verkiezingen, behaalde de linkse combinatie nog steeds met ruime voorsprong de meeste stemmen. Dit keer kreeg GroenLinks/PvdA 27,5 procent van de stemmen, tegenover 34,1 procent in 2019. De PVV eindigde als tweede partij met 15,1 procent van de stemmen. Dit is een flinke vooruitgang ten opzichte van de vorige verkiezingen. Toen slechts 3,7 procent van de kiezers op de radicaal-rechtse partij stemde.
Verlies voor FvD
De liberale partijen VVD en D66 bezetten respectievelijk de derde en vierde plaats met 11,6 procent en 10,5 procent van de stemmen. Forum voor Democratie(FvD) verloor fors. De partij van Thierry Baudet behaalde slechts 2,1 procent van de stemmen. Dit is bijna vijf keer minder dan bij de vorige Europese verkiezingen.
De pro-Europese partij Volt zag een aanzienlijke toename in steun in de Brabantse stad, met 6,2 procent van de stemmen. Dit is ruim drie keer zoveel als de vorige keer. Het percentage kiesgerechtigden dat is gaan stemmen, is ook gestegen in Tilburg, namelijk van 33,8 procent naar 37,1 procent.
Nieuw gezicht
Deze verkiezingsuitslagen laten een verschuiving in de politieke voorkeuren van de Tilburgse kiezers zien. De winst van de PVV en Volt, gecombineerd met het verlies van Forum voor Democratie, geven een nieuw gezicht aan het politieke landschap in Tilburg. Het hogere opkomstpercentage suggereert dat meer inwoners van Tilburg betrokken zijn geraakt bij de Europese politiek.
De uitslagen van deze verkiezingen zullen ongetwijfeld invloed hebben op de toekomstige politieke discussies en beslissingen. Ook binnen de gemeente Tilburg en daarbuiten. Het wordt interessant om te zien hoe de gekozen partijen deze resultaten zullen vertalen naar hun werk in het Europees Parlement.
LEES OOK:
Zo stemmen Tilburg Noord én Tweede Kamerlid Esmah Lahlah voor Europese verkiezingen