Mohammed Aknin is mede-oprichter van Noord in Actie, een beweging die zich inzet voor jongeren uit Tilburg Noord. Zij vinden maatschappelijke betrokkenheid belangrijk en hebben daarom de dialoogavond georganiseerd. De avond werd druk bezocht met zo’n 100 aanwezigen in wijkcentrum De Symfonie.
Aknin was aangenaam verrast door de opkomst. “Het is goed dat veel mensen aanwezig waren en betrokken zijn bij hun wijk. Het was de eerste keer dat er echt een dialoog plaatsvond”, vertelt hij. Iedereen kreeg de kans om wat te zeggen, wat tot nieuwe inzichten leidde.
Meer dan 5000 woningen
Die betrokkenheid is belangrijk, want de gemeente heeft in de toekomst een aantal grote plannen voor Tilburg Noord. Deze plannen zijn opgeschreven in het gebiedsperspectief, dat met inspraak van de bewoners tot stand is gekomen. Zo wil de gemeente duizenden woningen toevoegen. “Als je het document goed leest, gaat het zelfs over meer dan 5000 woningen”, vertelt Aknin. “De gemeente liet donderdagavond weten dat er geen precies streefgetal is, dus het uiteindelijke aantal kan afwijken. Maar de bouw van zoveel woningen gaat zeker impact in de wijk veroorzaken.”
Voor Aknin is het vooral belangrijk om ook rekening te houden met het sociale aspect. “Veel huishoudens in Tilburg Noord kennen armoede en hebben een laag inkomen. Onderwijs is ook heel belangrijk voor ons. Verdieping op het sociale vlak mis ik nog”, legt hij uit. “Waarom brengen ouders hun kinderen niet naar voorschoolse opvang? We moeten ons daarop richten, op de Nederlandse taal, op veiligheid en het geven van kansen aan jongeren.”
Goede samenwerking
De gemeente toonde zich open voor samenwerking. “Het was een constructief gesprek. Ze staan open om samen te werken met bewoners uit Noord om nog intensiever te werken aan de toekomst van de wijk”, aldus Aknin. Een van de uitdagingen die hij ziet, gaat over het betrekken van álle inwoners van Tilburg Noord.
“Niet iedere inwoner van de wijk wordt bereikt, terwijl het wel om iets groots gaat. Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen betrokken raken en mee gaan denken over hun eigen wijk? Of worden ze pas wakker totdat de bulldozer voor hun deur staat? Op dat gebied valt nog veel te winnen.” Aknin ziet mogelijkheden voor verbetering door het betrekken van sleutelfiguren en rolmodellen uit de wijk, als schakel tussen de gemeente en de bewoners.
Toekomst
Wat zijn nu de vervolgstappen? “De gemeente gaat alle reacties meenemen. Het gebiedsperspectief is een concept, maar gaat na de zomer door de raad. Dan hebben wij ook inspreekmogelijkheden”, legt Aknin uit. “Als er eenmaal een akkoord op komt, heeft de gemeente duidelijke kaders en kunnen ze daadwerkelijk aan de slag.”
LEES OOK:
Westermarkt gaat flink op de schop: woontorens, parkeerkelder en meer groen
Betaalbare atelierwoningen voor jonge kunstenaars in Tilburg Noord