Trigger warning: in dit stuk gaat het onder andere over zelfmoord.
De 59-jarige Hans werkt in zijn eigen drukkerij. Op het moment van het interview had Hans nog een flinke baard, maar vanaf vrijdag 1 november is daar niets meer van over. Tijdens Movember laat hij de gehele maand november zijn snor staan om aandacht te vragen voor mannengezondheid. Elke dag maken gemiddeld drie mannen een einde aan hun leven, waarbij zelfdoding onder mannen ongeveer twee keer zo vaak voorkomt als bij vrouwen. Ook de fysieke gezondheid van mannen verdient aandacht; jaarlijks overlijden zo’n 3.000 mannen aan prostaatkanker en neemt het aantal gevallen van teelbalkanker onder jonge mannen toe.
Hans zet zich daarom graag in voor Movember. Hij maakte voor het eerst kennis met de actie bij zijn rugbyclub. “Met name spelers die uit Australië kwamen, hadden ineens een snor. Wij zijn toen gaan kijken wat de betekenis daarachter was. Toen hadden we ook zoiets van: dat willen wij als team ook gaan doen”, vertelt Hans. Heel het team deed mee en ze haalden samen een geldbedrag op. Vijftien jaar later doet hij nog steeds trouw mee. “De meesten zijn ermee gestopt, omdat het niet mocht van hun werk of hun vrouw vindt het niets. De mijne overigens ook niet. Ze heeft niets met mijn baard en is stiekem altijd blij als die er weer af is”, lacht Hans.
Vroeg opsporen
Teelbalkanker en prostaatkanker kan vroegtijdig opgespoord worden als mannen zich op tijd melden bij hun huisarts. Doorgaans stappen mannen minder snel naar een arts bij fysieke of mentale gezondheidsklachten. Hans bekent dat hij daar stiekem ook wel last van. “Nee, ik ben daar een slecht voorbeeld in. Ik voel me goed en mankeer niets. Als ik wel eens wat voel, gaat het meestal vanzelf over. Ik ben zelf een doktermijder en heb zoiets van: die mensen hebben het al druk zat. Andere mensen verdienen het meer dan ik”, zo laat Hans weten. Toch heeft de actie hem wel meer aan het denken gezet. “Alleen vind ik het moeilijk om een hand te geven aan een arts die ik nooit zie en te vragen of hij mijn prostaat kan controleren.”
Praten over zijn problemen vindt Hans makkelijker. “Ik ben erg optimistisch ingesteld. In de praktijk bied ik vaker een luisterend oor dan dat ik zelf over mijn problemen praat. Neerslachtigheid zit er bij mij niet zo in. Mocht er met toch iets dwars zitten, dan zou ik snel aankloppen bij familie en vrienden.”
Nog 1300 euro tot doel
Om 25.000 euro to behalen, heeft hij nog zo’n 1300 euro nodig. Daarom heeft Hans, ook een enorme carnavalsliefhebber, een idee bedacht. “Op 11 november vraag ik aan al mijn volgers op Instagram en Facebook om elf euro te doneren. Voor iedereen die dat bedrag of een veelvoud van elf overmaakt, maak ik een gekke carnavalsfoto. Het begint met een petje, dan een pruik en later een pak – het wordt steeds gekker”, lacht Hans.
Toch is het na al die tijd nog steeds wennen aan zijn gladde gezicht in november. “Mensen herkennen me soms niet meer. In de supermarkt begroette ik iemand die mij vervolgens achterna liep om te vragen wie ik was. Toen zij mijn stem hoorde, herkende ze me weer. Dat soort momenten zijn wel grappig.”
LEES OOK:
Studentenrugby vereniging uit de kleren voor Movember