Hartelust doodde 177 apen en nu eisen demonstranten sluiting van laatste apenhandelaar in Nederland

hartelust
De demonstranten verzamelden zich bij Hartelust (foto: Edita Saakian).

Voor de zoveelste keer verzamelde zich een intiem groepje demonstranten bij apenhandelaar Hartelust Tilburg. Dit keer met een urgente aanleiding: de beantwoording van Kamervragen waaruit bleek dat Hartenlust BV een einde had gemaakt aan het leven van 177 apen die besmet waren met tuberculose.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakte begin deze maand bekend dat in totaal 177 Java-apen bij apenhandelaar Hartelust in Tilburg zijn gedood vanwege een tbc-uitbraak. Vijftien apen waren besmet, waardoor ook de overige 162 gezonde apen uit voorzorg werden afgemaakt.

Geen economische waarde

“Schande, schande. Bloed aan je handen!” en andere leuzen scandeerde de groep demonstranten zaterdag om 13.00 uur. Onder leiding van de organisatie Animal Rights voelde de groep zich gesterkt om van zich te laten horen. Het doel is duidelijk: de minister van Landbouw moet het enige bedrijf in Nederland dat apen aan het buitenland verhandelt, sluiten.

“De apen hadden geen economische waarde meer”, begint Rowena de Roy haar speech. Ze is woordvoerder van Animal Rights en is vanuit België naar Tilburg Noord gereisd voor de demonstratie. Dat het al de zoveelste keer is dat ze hier staan, lijkt haar niet te deren. “Onze strijd stopt niet tot de laatste aap hier uit deze loods weg is. We hoeven geen reactie te krijgen van Hartenlust zelf, we willen dat de minister actie onderneemt.”

Bedreigde diersoort

De kans dat de nieuwe minister van Landbouw aan hun eis voldoet, acht Rowena mogelijk. “We denken dat het haalbaar is. Voor de import van de apen moet de minister een vergunning afgeven en dus ook beslissen dat niet meer te doen. Daar zijn goede redenen voor.”

Een van die redenen is volgens Animal Rights het dierenleed. “Maar ook het gevaar voor de volksgezondheid. De apen nemen niet alleen tbc mee. Bovendien zijn sommige van de apen die Hartenlust verhandelt een bedreigde diersoort,” verduidelijkt De Roy.

De Roy heeft het over de Java-aap. Dat is een bedreigde diersoort door grootschalige wildvang voor dierproeven. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) riep eerder al op om geen apen af te nemen van de handelaar in Tilburg, omdat niet kan worden uitgesloten dat de dieren illegaal zijn gevangen.

Motie unaniem aangenomen

Ook Anne-Miep Vlasveld van de Partij voor de Dieren was voor de vijfde keer aanwezig. In de Tilburgse gemeenteraad in juni dit jaar haar motie ‘Stop de handel met proefdierapen’ unaniem aangenomen. Later volgde ook de Provincie. Beide organen kunnen zelf niets doen tegen de handel, enkel de minister oproepen om de handel te verbieden. “De hele raad en het college willen dit bedrijf hier liever ook niet, maar je zit vast aan de wet. We proberen zoveel mogelijk druk te zetten.”

Brandbrief voor Adema

Animal Rights heeft naast de demonstratie ook een brandbrief geschreven aan het Ministerie van LNV. “We willen de minister oproepen om de import van apen voor onderzoek niet langer toe te staan”, vertelt De Roy. “Dierproefnemers blijven zeggen dat dierproeven nodig zijn, maar dat is niet zo. Slechts een op de tien medicijnen die worden getest op dieren, hebben vervolgens dezelfde werking op mensen. Het is absurd dat ze al dit leed moeten ondergaan.”

Piet Adema, nu nog minister van Landbouw, investeerde 125 miljoen euro in een centrum voor alternatieven voor dierproeven. Momenteel is er een wisseling van de ministerspost. “Ik hoop dat de nieuwe minister van LNV dit net zo serieus neemt als de vorige”, besluit Vlasveld.

LEES OOK:
Tuberculose gevonden bij apenhandelaar Hartelust

Edita Saakian