Zes jaar geleden moest de Tartinistraat opnieuw worden ingericht. Henny en zijn vrouw, wonend in een koopwoning te midden van voornamelijk huurwoningen, merkten al snel dat er weinig betrokkenheid was vanuit de buurt bij de plannen van de gemeente. Het plan was om vijf platanen in de straat te planten. “Er waren bijeenkomsten georganiseerd, maar die werden nauwelijks bezocht”, vertelt Henny. “Niemand dacht dat nieuwe bomen echt veel impact zouden hebben.”
“Ze nemen het hele trottoir in beslag.”
Totdat de gemeente met een verrassing kwam: de straat zou worden beplant met Platanus orientalis, de oosterse plataan. “Destijds ging er bij mij geen lichtje branden”, herinnert Henny zich. “Ik dacht: ach, bomen zijn bomen. Ik vertrouwde erop dat de gemeente weet wat ze doet, dat ze bomen zouden planten die passen in een straat als deze.”
Maar dat bleek een misrekening. Drie jaar later zijn de bomen flink gegroeid. “Ze worden enorm, vergelijkbaar met die bij het Paleis-Raadhuis. Als ze volledig volgroeid zijn, kunnen ze wel 25 tot 30 meter hoog worden, met een breedte van 15 tot 20 meter. Ze nemen het hele trottoir in beslag en groeien zelfs deels over de huizen en achtertuinen heen,” legt Henny uit.
“We houden onze ramen dicht om het stuifmeel buiten te houden.”
Die realisatie bracht paniek. Henny besloot actie te ondernemen en nam drie jaar geleden contact op met de gemeente. Zijn verzoek: vervang de bomen door kleinere varianten. Maar de gemeente hield vast aan haar beleid. “Ze zeiden dat er een kapvergunning nodig zou zijn, wat echt onzin was,” zegt Henny. “De bomen waren toen nog helemaal niet zo groot.”
En Henny staat niet alleen in zijn strijd. Steeds meer bewoners klagen over gezondheidsproblemen die ze toeschrijven aan de platanen. De fijne haartjes die van de bomen afkomen, zouden voor jeuk en rode vlekken zorgen. “Mensen hebben last van ademhalingsproblemen, jeuk en rode plekken op de huid. Wij houden onze ramen dicht om het stuifmeel buiten te houden. Mijn vrouw heeft namelijk astma”, vertelt hij.
“Deze bomen horen niet in een woonstraat.”
De gemeente lijkt niet overtuigd. En dat terwijl het probleem verder reikt dan alleen Tilburg. Ook in steden als Barcelona worden duizenden platanen verwijderd vanwege allergische reacties, en in Coevorden speelde eenzelfde discussie rondom platanen op een terras. Toch wordt het verband tussen de klachten en de bomen vaak als lastig te bewijzen gezien.
Maar volgens Konings is er al een precedent in Tilburg Noord zelf. “In de Bellinistraat zijn in 2019 twaalf platanen vervangen door laagblijvende Japanse kersenbomen na vergelijkbare klachten van de bewoners. Het kan dus wel,” zegt hij.
Konings heeft inmiddels de steun gevonden bij de politieke partij Lokaal Tilburg, die vragen heeft gesteld aan de gemeente over de situatie. Ze willen weten of het college bereid is om het verzoek van Henny en de andere bewoners serieus te nemen. “Deze bomen horen niet thuis in een woonstraat”, zegt Henny.