Met die wandeling van zo’n 500 kilometer vraagt Henry Mentink dus aandacht voor al die mooie ideeën die ze op allerlei verschillende plekken hebben. In onze regio gaat hij onder andere langs bij Un Bietje Groen in Tilburg en ’t Schop in Hilvarenbeek. Maar er zit meer achter de wandeltocht dan alleen het bezoeken van plekken met mooie initiatieven.
Grond vrijkopen
De grond van Un Bietje Groen is bijvoorbeeld nog van de gemeente, maar in het ideale geval wordt dat stuk land vrijgekocht. “We willen eigenlijk grond kopen en nooit meer verkopen. Daarvoor zijn allerlei initiatieven in Nederland. Op die manier geven we dat stuk land terug aan de aarde. Ik koop het niet zelf op, want dan hangt het allemaal aan mij. De mensen moeten zelf het initiatief nemen.”
Hiervan zijn ook al echt voorbeelden te noemen, want Henry liep de tocht twee jaar geleden ook al. “Er woont een Nederlandse boer in Frankrijk en die is daar veertig jaar geleden begonnen met een geitenboerderij. Hij vond dat de handel in het land in zijn omgeving moest stoppen.” De boer richtte daarom twintig jaar geleden een fonds op. “Daarmee heeft hij inmiddels 150 miljoen euro opgehaald. Daarmee heeft hij 8000 hectare vrijgekocht.” Dat komt neer op meer dan 15.000 voetbalvelden.
Kruiwagen meesjouwen
Tijdens de tocht naar Parijs wordt de initiatiefnemer soms vergezeld door mensen die meewandelen, maar in ieder geval altijd door zijn kruiwagen. “Hij staat eigenlijk symbool voor de aarde”, vertelt Henry. “We planten overal een briefje van honderd. We hebben namelijk al heel veel verdiend aan de aarde, dus laten we het teruggeven.”
Maar dat is natuurlijk geen echt geld. “Het is geld met heel hoog rendement, want er zitten zaadjes in. Daar komen dan weer bloemetjes uit. We moeten het poen niet de focus laten hebben, maar we moeten zorgen voor de regenwormen die in de grond leven.”
Volgende keer
Hij hoopt op 5 juni aan te komen in Parijs. “De tocht is geslaagd als we er aandacht voor kunnen vragen. Onze slogan van dit jaar is: ‘De aarde is werelderfgoed. Just dream it’. Wij nodigen mensen uit om hun droom voor de aarde op de sturen. Aan het eind gaan we dat samenvatten in een dromenboek, wat we aanbieden aan Unesco.”
Als het aan Henry Mentink ligt, is dit niet de laatste keer dat hij de tocht loopt. “We gaan het voorlopig elke twee jaar doen. Het is zo gewoon dat mensen stukken aarde in hun bezit hebben, maar wij denken dat dat anders kan.”