Herdenking Nederlands-Indië in het Vrijheidspark: oorlogsverhalen en muzikale optredens

(Foto: Fabrice Leclaire/Omroep Tilburg)

In het Vrijheidspark vindt vandaag de Tilburgse Nederlands-Indië herdenking plaats. De ceremonie gaat van start om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur.

Hoewel Nederland op 5 mei 1945 de bevrijding van de Duitse bezetting vierde, was de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen nog niet voorbij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Indonesië (Nederlands-Indië), destijds een kolonie van Nederland, bezet door Japan. Na de Amerikaanse bombardementen op Hiroshima (6 augustus 1945) en Nagasaki (9 augustus 1945) gaf Japan zich over.

Pas op 15 augustus 1945 eindigde de oorlog officieel in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. En zelfs daarna bleef het onrustig, met de dekolonisatieoorlog die volgde. De grootschalige ontheemding en landverhuizing die het gevolg waren, hebben blijvende impact tot op de dag van vandaag. Dit geldt vooral voor de twee miljoen Nederlanders met familiebanden met voormalig Nederlands-Indië.

Verhalen en muzikale optredens

In het Vrijheidspark, vlak bij Koningsplein, staat Tilburg vandaag stil bij deze, soms vergeten, kant van de oorlog. De herdenking in het Vrijheidspark brengt het verhaal van de Indische gemeenschap opnieuw onder de aandacht. Veel Nederlanders, zo’n twee miljoen, hebben een Indisch oorlogsverhaal in hun familie.

Het Vrijheidspark wordt het toneel van persoonlijke verhalen, muzikale optredens en lezingen die het leven in Nederlands-Indië tijdens en na de oorlog belichten. Burgemeester Theo Weterings zal ook aanwezig zijn. De organisatie van de Tilburgse herdenking is jaren geleden ontstaan als burgerinitiatief.

Elk jaar vindt er ook een Nationale Indiëherdenking plaats in Den Haag, op 15 augustus bij het Indisch Monument. Tijdens deze herdenking zullen onder andere schrijfster Yvonne Keuls en de Haagse burgemeester Jan van Zanen toespraken houden. De nationale herdenking is vanaf 18.44 uur te volgen op NPO 1.

LEES OOK:
Hoe Kumpulan een haven biedt voor Indonesische en Molukse ouderen in Tilburg

Edita Saakian