Tien jaar geleden ontstond het idee voor dit Bevrijdingsconcert, toen er in Tilburg nog geen vergelijkbare viering was. Sinds de eerste editie in 2015 is het concert uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt. “We vertonen altijd een mix van klassieke en moderne muziek en proberen mensen te verbinden met het thema vrijheid.”
“Geen doorsnee bevrijdingsfestival of een dance-event.”
Wat dit concert onderscheidt van andere evenementen van het Oranje Comité, is zijn focus op vrijheid. Traditionele elementen, zoals het bevrijdingsvuur uit Wageningen en toespraken van de burgemeester, blijven intact. Het comité kijkt ook vooruit naar de viering van 80 jaar bevrijding van Tilburg in oktober. “We zijn als comité nu al bezig met het verzamelen van Tilburgse bevrijdingsverhalen en het doorgeven daarvan.”
Het Bevrijdingsconcert in Tilburg is geen doorsnee bevrijdingsfestival of dance-event, vindt Frank. “We geven er onze eigen Tilburgse draai aan en het vergt veel inzet elk jaar opnieuw. Denk alleen al aan het podium dat deels op het water wordt gebouwd en aan de verschillende niveaus waarop het concert te beleven is.”
“Het is actueler dan ooit.”
Sinds 2015 is het concert gratis en voor iedereen toegankelijk. Frank benadrukt: “We staan stil bij oorlog en gruweldaden uit het verleden. Als we naar de wereld van vandaag kijken, rijst de vraag of we als mens iets hebben geleerd. Het is actueler dan ooit. Het is belangrijk om daarbij stil te blijven staan, en bovendien mag dat niet ‘achter een betaalmuur’ verdwijnen.”
Dit jaar zal er geen junior stadsdichter of stadsdichter aanwezig zijn. Wel zal de muziek van The Greatest Showman, Dances With Wolves en de Out of Africa soundtrack de Piushaven vullen. Een primeur is het debuut van het nummer ‘Gewoon, gewoon’ van stadscomponist Jacques Palinckx, dat speciaal over Tilburg gaat.
De opbouw van het festival begint komende vrijdag, met het concert dat dit jaar iets eerder begint, om 20.00 uur.
LEES OOK:
Een volle Piushaven tijdens het Bevrijdingsconcert (omroeptilburg.nl)