‘Huiskamer van de stad’ LocHal viert 5-jarig bestaan tijdens feestweekend

Onlangs riep minister-president Mark Rutte de Nederlandse jongeren op om mee te discussiëren over de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Met het project ‘Children for the future’ wil Bibliotheek LocHal hier aan bijdragen.
De LocHal in Tilburg | Foto Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het is alweer vijf jaar geleden dat de LocHal haar deuren mocht openen en sindsdien is het gebouw niet meer weg te denken uit de Tilburgse Spoorzone. Pieternel Thijssen is sinds de ‘geboorte’ betrokken geweest bij het gebouw. Ze blikt terug op vijf jaar LocHal in de stad.

“Het eerste jaar was helemaal fantastisch”, vertelt Pieternel Thijssen, manager programmering bij de Bibliotheek Midden-Brabant. De Bibliotheek zit samen met Seats2meet, Kunstloc Brabant en CAST gevestigd in de LocHal. “We kregen een enorm aantal bezoekers en positieve reacties van over heel de wereld.” Alleen de twee daaropvolgende coronajaren gooiden roet in het eten. “Dat was even een domper in de feestvreugde. Dan heb je eindelijk dat prachtige gebouw en zo’n fantastisch jaar gehad. In sommige periodes liep je er eigenlijk alleen maar met collega’s rond.” Inmiddels draait de LocHal draait weer op volle toeren en trekt het meer bezoekers dan ooit, zowel uit Tilburg als vanuit ver daarbuiten.

Bibliotheek van de toekomst

Thijssen was voorheen projectleider LocHal en verantwoordelijk voor het realiseren van de nieuwe stadsbibliotheek. Begin 2008 werd de bibliotheek, die zich toen nog in het stadscentrum bevond, benaderd door de gemeente. “Of we naar de Spoorzone wilden verhuizen.” Thijssen vertelt dat daar wel goed over nagedacht moest worden. “Als we het gaan doen, dan moet het wel echt iets anders worden. Daar gingen we over nadenken, wat is nou de bibliotheek van de toekomst?”

De knoop werd doorgehakt en in 2015 begon de bouw van de LocHal in de Spoorzone. Vier jaar later was op 2 januari de grote opening. “Die dag was zo overweldigend, dat kun je je bijna niet voorstellen.” De plannen die Thijssen en haar team vijf jaar geleden voor de LocHal hadden, zijn overtroffen. “Allemaal door de bezoekers, die massaal de LocHal bezochten en het gebouw gingen gebruiken. Zij maakten het nog mooier dan we zelf ooit hadden kunnen bedenken.”

Pieternel Thijssen (foto: Ton Eijkemans)
Plek voor iedereen

Het idee achter de LocHal is dat het een plek moet zijn waar je verrast zou worden, ook als bezoeker. “We wilden meer zijn dan een plek waar je alleen boeken kan lenen,” zegt Thijssen. “We zijn een bibliotheek met een programmering, maar ook met veel werkplekken. We hebben ook een stadscafé, dat goed past in de bibliotheek van nu.” In de LocHal kun je gewoon zitten, zonder verplichting tot consumptie. Dat maakt volgens Thijssen deel uit van het succes achter het gebouw in de Spoorzone. “Je hoeft hier niets te kopen. Als je geen geld hebt, mag je de hele dag in de LocHal zijn. We zijn een publieke plek waar iedereen welkom is.”

Meer verbinding

Het 5-jarig bestaan van de LocHal wordt op 19 en 20 januari gevierd met een feestelijk programma. Van een rondleiding tot een speurtocht voor de allerkleinsten: “We hebben een vrij gevarieerd programma samengesteld. Daarmee willen we ook weer laten zien wat er allemaal kan in de LocHal. Er is voor iedereen wat te doen dit weekend.”

Voor de komende vijf jaar hoopt Thijssen op nog meer drukte in de bibliotheek. Daarnaast wil ze graag dat de plek nog een andere rol kan vervullen. “Ik denk dat onze samenleving hard op zoek is naar verbinding, in plaats van polarisatie. Met alle negativiteit in de wereld moeten we elkaar wat meer meenemen in dingen die wél positief zijn. Omdat iedereen bij ons mag binnenlopen, kan de bibliotheek, als verbindende factor, daar een mooie rol in spelen.”

Angela Weisz