In gesprek over de misère die ‘Dutch Only’ heet: GroenLinks noemt het discriminatie

Het GroenLinks-team vraagt aandacht voor 'Dutch Only'-discriminatie. (Foto: Omroep Tilburg)

Op de hoek van de Hoogeschoollaan en de Universiteitslaan stond vrijdag 4 oktober de koffie klaar voor studenten uit zowel binnen- als buitenland. Doel: in gesprek over waarom die Nederlandse studenten toch telkens ‘Dutch Only’ vermelden bij hun kameradvertenties op Facebook. Dit is discriminerend en buitenlandse studenten hebben ook recht op een kamer, vindt GroenLinks, verantwoordelijk voor deze actie.

De banner met ‘Dutch only? We say: humans only’ wappert voorzichtig in de wind. Het is fris. Fractielid Nermin Agovic (GroenLinks) spreekt samen met drie groengejaste partijvrijwilligers studenten aan. Er is koffie, de zon schijnt op de iepen en het stapeltje flyers van Discriminatie.nl wordt ieder kwartier dunner.

Het probleem dat hier wordt aangekaart, is dat Tilburgse studenten hun voorkeur voor een Nederlandse huisgenoot niet onder stoelen of banken steken. Boven de advertentie staat regelmatig in hoofdletters ‘DUTCH ONLY’. Het is deze term die GroenLinks tegen de borst stuit.

Xenofoob

Dave Bekkering is consulent discriminatiezaken bij Discriminatie.nl en noemt de term ‘vreselijk’, ‘xenofoob’ zelfs. Het meldpunt heeft de handen ineen geslagen met GroenLinks Tilburg om hier vandaag met z’n tweeën sterk te staan. ‘‘Een zin als: wij hebben een voorkeur voor Nederlandssprekende studenten, klinkt al heel anders’’, vindt Bekkering.

‘‘De verhalen die ik hoor, zijn echt wel schrijnend’’, vertelt raadslid Agovic. ‘‘Ik hoor studenten die in een buitenwijk van Rotterdam wonen en zich helemaal blauw betalen aan de NS, omdat ze in Tilburg geen kamer kunnen vinden. En met die ‘Dutch Only’-kreet overal boven, wordt het voor iemand uit Griekenland of Spanje wel heel moeilijk.’’

‘‘57% van de internationale studenten geeft aan in het onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond dat ze zich ooit gediscrimineerd hebben gevoeld”, vertelt Bekkering. “Maar dat zien we helemaal niet terug in de meldingen bij discriminatie.nl. Er zijn het afgelopen jaar maar twee meldingen geweest hier in Tilburg. Daarom staan we hier vandaag om ons kenbaar te maken, bewustzijn te creëren en de meldingsbereidheid te verhogen.’’

LEES OOK:
Nog altijd veel ‘dutch only’ in aanbod Tilburgse studentenkamers: ‘Lastig te handhaven’

Thomas de Zeeuw