Door Isa Swanenberg en Nanna van den Bogaard
Voor de bewoners van een flat aan de Katterug is het genoeg geweest. “We hebben enorm veel last van duiven. Ons balkon is omringd door een duivennet en we hebben spikes geplaatst langs de rand,” vertelt een bewoner.
Duivenpoep
Ook in een snackbar in de binnenstad is de duivenoverlast groot. “Ze lopen naar binnen, pakken eten van klanten af en poepen overal. Klanten hebben er last van, en wij krijgen het niet onder controle,” zegt de leidinggevende geïrriteerd. Een horecaondernemer bij de Katterug heeft hetzelfde probleem: “Ons terras ligt vol met poep.” Ze voelen zich niet gehoord door de gemeente. “De melding wordt wel genoteerd, maar er wordt niets mee gedaan.”
Pam Wijnans, raadslid van de Partij voor de Dieren (PvdD), vindt dat de gemeente een actieve rol moet spelen in het informeren over de duivenoverlast. “De gemeente is verantwoordelijk voor de communicatie met bewoners en horecaondernemers,” stelt ze. “Er is ook een plaagdierbeheersplan, waarin staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor het bestrijden van overlast door bepaalde dieren.”
Geen brief
Eerder had de gemeente afspraken gemaakt om een brief te sturen naar de horecaondernemers met tips om duivenoverlast te voorkomen. De gemeente beweert dat dit is gebeurd, maar Pam zegt dat deze afspraak nooit is nagekomen. Ook de horecaondernemers bevestigen dat ze geen brief hebben ontvangen.
Bang om ziek te worden
De GGD waarschuwt dat het schoonmaken van duivenpoep schadelijk kan zijn door het opwaaiende stof dat daarbij vrijkomt. De gemeente geeft echter aan dat dit risico minimaal is. Pam legt uit hoe gevaarlijk duivenpoep kan zijn: “In de ontlasting en nesten kunnen bacteriën en parasieten voorkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en hun huisdieren.” Bewoners maken zich ook zorgen over hun gezondheid: “Tijdens het opruimen was ik toch wel bang, want er kunnen bijvoorbeeld E. coli-bacteriën in zitten en je kunt er salmonella van krijgen.”
Zwerfafval verwijderen
Niels Kalkman, woordvoerder van de Dierenbescherming, benadrukt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de aanpak van de duivenoverlast. “Dieren kunnen er niets aan doen, ongeacht in welke gemeente ze zich bevinden. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat deze dieren goed worden gehuisvest.”
Hoe kan de gemeente dit probleem aanpakken? “Zorg ervoor dat de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor de dieren. Dit kan door zwerfafval van de straat te verwijderen, broedplekken onaantrekkelijk te maken, en bijvoorbeeld touwtjes op platte daken te spannen. Zo zullen de duiven andere plekken zoeken en zal de overlast afnemen.” Niels waarschuwt dat als de gemeente niets doet, mensen zelf actie kunnen ondernemen, wat diervriendelijke oplossingen in de weg kan staan.