Wetenschappers van Tilburg University ontwikkelde de ‘Zero Hunger Game’. De universiteit heeft een ‘Zero Hunger Lab’ waar oplossingen gezocht worden om een wereld zonder honger te creëren. Volgens Linda Parasiz, een van de ontwikkelaars, begint dit ook met het kweken van meer begrip bij een breed publiek.
“We hebben het spel ontwikkeld zodat kinderen, of eigenlijk mensen van alle leeftijden, meer inzicht krijgen in de hongerproblematiek in de wereld. Door het spel leer je eigenlijk dat er genoeg voedsel is op de wereld, maar dat het heel oneerlijk verdeeld is.”
Gemengde reacties
Kinderen die deze middag bijeen kwamen, reageren enthousiast op de ‘Zero Hunger Game’. Zo vertelt Jade wat ze heeft geleerd: “Niet iedereen in de wereld heeft oneindig veel voedsel en geld.” Jet vult aan: “Ik heb geleerd hoe je honger uit de wereld kunt helpen en wat je er zelf ook voor kunt doen.”
Timo heeft er wat anders van opgestoken: “We moeten minder vlees eten om honger uit de wereld te helpen. Ik vond het spel lastig, want je hebt arme en rijke landen en je moet verschillende dingen doen als arm land en rijk land.”
Ook wetenschapper Frans Cruijssen was met zijn zoontje aanwezig. Hij is als wetenschapper nauw betrokken bij het ‘Zero Hunger Lab’. Toch deed het spelen van het spel hem wel wat. “Ik merkte dat ik wat emotioneel reageerde in het spel, want ik was het arme land en dat voelde toch oneerlijk. Ik weet dat het oneerlijk is, maar als je het speelt, dan voelt het toch confronterend.”
Het spel
Elk tweetal stelt een land in de wereld voor. Je begint met drie kaarten waar elk een mens op staat, die een miljoen mensen representeert. Als speler ben je verantwoordelijk voor het voeden van jouw bevolking. Volgens Parasiz is het ideale scenario dat iedereen drie maaltijden per dag krijgt, bestaande uit koolhydraten, vetten en eiwitten.
Elke speler heeft eigen marktkaarten die bepalen dat jij met een muntstuk meer of minder voedingsstoffen kunt kopen. “Gaandeweg ontdekken kinderen dat de kaarten die je krijgt bepalen hoe jouw markt eruitziet. Dus in welk land je geboren bent, wordt bepaald of je rijk of arm bent”, vertelt Parasiz.
Tekst gaat door onder foto.

‘Zero Hunger Game’ in de klas
Het spel is ontwikkeld voor basis- en middelbare scholen. Scholen kunnen gratis een sessie aanvragen. Twee studenten van Tilburg University komen dan langs om met de kinderen het spel te spelen. De LocHal geeft aan de sessie van afgelopen woensdag te hebben georganiseerd om op een creatieve manier bij te dragen aan de bewustwording van kinderen over de wereld.
