“Het idee is dat we altijd buiten zijn”, verteld Zerline. “Vandaag is het plan dennenolie met de kinderen te gaan maken. Dat ga ik op een gegeven moment neerzetten en soms vertel ik wat ik ga doen. Maar ik laat het ook weleens stiekem gebeuren en dan zie ik wel wie er aanhaakt of wie in zijn natuurspel blijft.”
De BSO verzint allerlei activiteiten in de natuur. Dit gebeurt in alle seizoenen, als het warm is, regent of sneeuwt. “Aan de ene kant vinden we natuureducatie heel leuk en belangrijk. Maar omdat we in het bos zijn leren kinderen fysiek ook heel veel.”
Belang van buitenspelen
Door kinderen te laten buitenspelen, krijgen zij voldoende beweging en worden hun spieren beter ontwikkeld. Uit onderzoek blijkt dat de kans op botbreuken kleiner wordt, wanneer kinderen meer buitenspelen. Door de opname van vitamine D zullen ze ook sneller herstellen na ziekte. Daarnaast wordt ook de motoriek gestimuleerd, krijgen zij betere sociale vaardigheden en helpt het bij de ontwikkeling van de hersenen.
Ook ouders kunnen hierin bijdragen volgens Zerline: “Vanaf de herfst doen de kinderen bijna de hele tijd hun regenbroek aan. Ook als het droog is. Daardoor spelen ze veel makkelijker op de natte grond in het bos en dan is buitenspelen veel comfortabeler. En zeker ook zelf meespelen helpt.”