Lars betaalt jaarlijks, net als alle andere mensen die in High Lane wonen, 771 euro aan vaste leveringskosten, een stuk hoger dan bij huishoudens die nog ‘gewoon’ op gas stoken. Hij berekende dat hij per jaar zo’n 480 euro extra moet betalen. Dat vindt hij niet eerlijk. “We hebben gekeken naar hoeveel gas een woning met A++ label nodig heeft. Als je dan berekent hoeveel vaste en variabele kosten je zou hebben, betaal je een stuk minder voor gas dan dat wij nu voor stadsverwarming betalen.”
Hoge vaste kosten
Wanneer je aangesloten bent op stadsverwarming betaal je ook variabele kosten. Hoe hoog die zijn hangt uiteraard af van hoe vaak en hoe hoog je je verwarming aanzet, maar ook van hoe goed je woning geïsoleerd is. “In onze berekening gaan we ervan uit dat je maandelijks een gigajoule aan energie verbruikt en dat kost ons 45 euro. Daardoor hebben we warm water en kan de verwarming aan.” Een gigajoule energie staat ongeveer gelijk aan 32 kuub gas, blijkt uit cijfers van Kenniscentrum InfoMil.
De vaste kosten voor de levering van gas liggen bij verschillende aanbieders tussen de 65 en 200 euro per jaar. Voor 32 kuub gas betaal je bij een gemiddelde gasprijs van 1,50 euro net geen vijftig euro. De variabele kosten liggen ongeveer gelijk, maar de vaste kosten zijn bij de stadsverwarming een heel stuk hoger. In totaal betalen mensen in High Lane zo’n 1300 euro voor warm water en verwarming.
Heel veel geld
High Lane is een nieuwbouwproject waar vooral jeugd woont én alle appartementen zijn sociale huur, bedoeld voor mensen met een wat lager inkomen. Daarom wil Lars het probleem aankaarten. “Voor ons is die 600euro extra gewoon heel veel geld en we willen dat de gemeente kijkt waarom de vaste kosten zo hoog zijn.” Op de website van Ennatuurlijk staat dat de vaste kosten hoger zijn geworden door duurdere materialen en de lonen die zijn gestegen.
Lars hoopt dat de gemeente goed gaat uitzoeken waarom de vaste leveringskosten zo hoog zijn. “Het zou mij niet verbazen als Ennatuurlijk gewoon flinke winst maakt. We hopen dat er een tegemoetkoming komt voor mensen die de dupe zijn van deze monopolie.”
Geen hoge winsten
Maar een woordvoerder van Ennatuurlijk laat weten dat er geen sprake is van ‘flinke winst’. “De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of warmtebedrijven de hogere energieprijzen aangrijpen om hun rendement te verhogen en kan zelfs ingrijpen als een rendement te hoog is. Daar staan wij helemaal achter”, laat de woordvoerder weten in een reactie.
Ook wil het bedrijf de vergelijking tussen kosten voor stoken op gas en verwarmen met behulp van het warmtenet nuanceren. “De energierekening van een huishouden met warmte wordt een-op-een vergeleken met de energierekening van een huishouden met gas, maar het betreft een incomplete vergelijking.”
Dat moet anders, aldus de woordvoerder. Zo heeft een huishouden met een gasaansluiting naast de variabele en vaste kosten te maken met kosten van aanschaf en onderhoud voor een cv-ketel en met netwerkkosten. Huishoudens met een aansluiting op een warmtenet hebben dat niet omdat onderhoud en beheer van de netten bij Ennatuurlijk ligt. Deze componenten zijn verrekend in de vaste kosten.”
LEES OOK:
Nour trekt als eerste ‘goede buur’ in bij nieuwe woontoren High Lane