De gezellige kerstverlichting ligt weer opgeborgen op zolder en het duurt nog meer dan drie maanden tot de eerstvolgende feestdag. Niet gek dat mensen zich somber voelen. Maar wanneer is het een tijdelijke (winter)dip en wanneer spreken we van een echte depressie?
Volgens Dr. Evi-Anne van Dis, psycholoog en onderzoeker bij het Amsterdam UMC, herken je een dip aan gevoelens van somberheid, deze klachten zijn vaak mild en tijdelijk. Bij een depressie is dat anders. “Bij een depressie ervaren mensen minstens twee weken lang en het grootste gedeelte van de dagen een sombere stemming of ervaren duidelijk minder plezier. Een winterdip kan soms leiden tot een depressie, maar dit is gelukkig niet altijd het geval.” Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de (winter)dip verergert. Dr. Evi-Anne deelt de volgende tips:
- Beweeg dagelijks: “Probeer minstens een half uur per dag actief te zijn, of dat nu wandelen, fietsen of sporten is. “Het is belangrijk om veel te bewegen. Het liefst elke dag een half uur. Probeer te sporten of ga wandelen. Als dit niet mogelijk is, neem dan toch liever de fiets in plaats van de auto naar het werk.”
- Zoek daglicht op: “Haal vaker een frisse neus, draag minder een zonnebril en ga vooral ook naar buiten als het bewolkt is; ook dit helpt!”
- Praat erover: “Praat ook over je gevoel met je naasten. Dit kan opluchten en geeft anderen de kans om je te helpen. Het is niets om je voor te schamen.”
- Zoek hulp als het nodig is: “Tot slot, mochten de klachten aanhouden of verergeren, schakel dan professionele hulp in. Twijfel niet om aan de bel te trekken als je er zelf niet meer uitkomt.”
Onderzoek in Tilburg
Momenteel doet Dr. Evi-Anne onderzoek naar een nieuwe behandeling voor depressie. Een op de vijf mensen krijgt ooit in het leven te maken met een depressieve stoornis. Hoewel therapie vaak helpt, knapt zo’n 50% van de patiënten niet (helemaal) op. Een mogelijke oorzaak? Negatieve mentale beelden over de toekomst, zoals gedachten over verlies, eenzaamheid of zelfs zelfdoding, houden de klachten in stand.
Dit onderzoek loopt in Tilburg, Amsterdam, Eindhoven en Arnhem en hierin wordt onderzocht of imagery rescripting, een therapievorm die deze negatieve beelden aanpakt, kan helpen. In deze zogenaamde ‘PROFIT-studie’ wordt gekeken of volwassenen bereid zijn deze therapie te proberen en of het hun depressieve klachten kan verminderen.
LEES OOK:
Dry January effect: Tilburgse drankwinkels zien deze maand wat minder klanten
