Massale staking in Tilburg tegen bezuinigingen hoger onderwijs: Tilburg University luidt de noodklok

De binnenstad van Tilburg stroomde donderdagmiddag vol met zo’n 1000 demonstranten die deelnamen aan de estafettestaking tegen de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Met de boodschap “DOE HET NIET!” liet ook Tilburg University van zich horen. Studenten, docenten en medewerkers legden massaal het werk neer, gesteund door het College van Bestuur. Vicevoorzitter Wilma de Koning: “We zijn blij met de grote opkomst vandaag.”

De directe aanleiding voor de staking is de goedkeuring van de OCW-begroting afgelopen dinsdag. Daarin staan bezuinigingen van ruim een half miljard euro op universiteiten en hogescholen gepland. Hoe deze precies verdeeld zullen worden, is nog onduidelijk. “We weten nog niet wat het voor Tilburg University gaat betekenen”, zegt De Koning. “Zodra we weten welk bedrag we moeten bezuinigen, kunnen we dat in onze begroting voor 2026 verwerken.”

Toch is het signaal van vandaag helder: de zorgen zijn groot, en de urgentie is voelbaar. “We staken, omdat we vinden dat het kabinet op een volstrekt verkeerd moment bezuinigt. In een wereld die gebukt gaat onder geopolitieke spanningen, economische onzekerheid en klimaatproblemen, groeit de waarde van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek enorm. We moeten jonge mensen opleiden tot kritische denkers die zich door deze onrustige wereld kunnen navigeren.”

Gang naar de rechter: ‘Afspraken worden niet nagekomen’

Naast de staking heeft Tilburg University, samen met de Radboud Universiteit, besloten om naar de rechter te stappen. Aanleiding daarvoor is het eenzijdig terugdraaien van het bestuursakkoord uit 2022, waarin de zogeheten starters- en stimuleringsbeurzen werden toegekend. Deze beurzen gaven jonge onderzoekers de ruimte om zonder directe subsidieaanvraag onafhankelijk onderzoek te doen.

“Die beurzen waren voor jonge wetenschappers een broodnodige impuls in een wereld vol stress en werkdruk”, aldus De Koning. “We waren al begonnen met het toekennen van deze beurzen, en nu vallen die middelen ineens weg. Dat is niet uit te leggen aan onze onderzoekers. Het is onbehoorlijk bestuur.”

Met de rechtszaak hopen de universiteiten duidelijkheid en erkenning af te dwingen. “We willen dat een rechter vaststelt dat dit niet mag. Dat je gemaakte afspraken niet zomaar mag verbreken.”

Meer dan een financieel probleem

De staking in Tilburg is onderdeel van een breder protest tegen het kabinetsbeleid, dat volgens velen niet alleen financiële schade aanricht, maar ook het academisch en democratisch fundament ondermijnt.

Edita Saakian