Menstruatiearmoede betekent geen geld hebben voor tampons of maandverband

menstruatiearmoede in tilburg
Bij de Buurthoeve in de Reeshof staat een kast met verschillende menstruatieproducten (Foto: Omroep Tilburg).

Anderhalve euro voor het goedkoopste pakje tampons in de supermarkt lijkt misschien niet veel. Maar voor sommigen is dat een bedrag dat ze echt niet kunnen missen. Menstruatiearmoede is een probleem, waar steeds meer vrouwen mee te maken krijgen. Zo zijn er in Tilburg speciale kastjes en uitgiftepunten opgezet waar gratis menstruatieproducten verkrijgbaar zijn.

Bij de Buurthoeve in de Reeshof staat zo’n kast. De lades zijn gevuld met verschillende menstruatieproducten. Niet alleen doosjes tampons en pakken maandverband, maar ook incontinentiemateriaal. De kast staat er drie maanden en wordt regelmatig opgezocht, vertelt initiatiefneemster Saskia Maassen. “Je mag hier gewoon binnenlopen en er hoeft geen verantwoording afgelegd te worden. Bij de kast mag je kiezen wat je wil. Er liggen huismerkproducten, maar ook A-merken; er is keuze genoeg.”

Euro’s besparen

Samen met Natasja van Lieshout, beheerder van de Buurthoeve, zet Saskia zich in tegen armoede in de buurt. Ze zien dat de kastjes veel doen voor vrouwen die de eindjes met moeite aan elkaar kunnen knopen. “Als jij een paar euro kan besparen op menstruatieproducten, kun je dat geld weer aan een maaltijd uitgeven. Of aan spullen voor jouw kind op school. Of een keer met iemand een bak koffie gaan drinken. Het biedt wat ruimte in de maand.”

In het centrum van de stad, mag er bij emancipatiecentrum Feniks aangeklopt worden voor menstruatieproducten. “Wij hebben geen kastje aan de muur, maar aan de buitenkant laten wij wel zien dat we het aanbieden”, vertelt Kristel Doorrakkers. “Er liggen tampons en maandverband voor het raam bij een flyer waarop staat dat er binnen gratis menstruatieproducten liggen.”

Ook bij Feniks wordt hier regelmatig op in gegaan. Kristel houdt de voorraad in de gaten en doet soms een aanvraag bij het Armoedefonds. “Hier op zolder hebben we best wel wat liggen. Tegen de tijd dat het weer begint te slinken, bestellen we een flinke voorraad en kunnen we weer een paar maanden vooruit.”

Geen luxe product

Voor veel vrouwen is het geen optie om steeds de goedkoopste producten te kopen. “Niet iedere vrouw kan alle materialen hebben”, zegt Natasja. “Hoe erg is het om producten te moeten gebruiken waar je zelf niet tegen kan, alleen maar omdat die een euro zijn. Genoeg vrouwen ervaren dit en zitten eigenlijk die hele menstruatieperiode met problemen daar beneden.”

Volgens Saskia is zo’n kastje dan wel een oplossing voor mensen. “Maar het is toch triest dat zoiets nodig is. Dat iets wat eigenlijk iedere maand weer terugkomt en wat zo bij het leven hoort, niet betaald kan worden. Menstruatieproducten zijn geen luxe. Ik vind dat het op ieder vrouwentoilet hoort te liggen. Bij de gemeente, winkelcentra, scholen of andere openbare gebouwen. Het is eigenlijk gewoon een levensbehoefte.”

LEES OOK:
Gratis tampons voor studenten: ‘Je hoeft toch ook geen wc-rol mee te nemen’

Angela Weisz