Direct werd de champagne ontkurkt en schuimend gingen de glazen rond. Ze zijn een van de achtentwintig restaurants in Nederland die het keurmerk dit jaar krijgen — en een van de vijftien die al bekend zijn. Waarom? Omdat je voor een bedrag van negenenveertig euro een buitengewoon driegangendiner kunt eten, zoals: strandkrabbensoep, tamme eendenborst en kersenparfait toe, gewoon, in een zijstraat van de Ringbaan Oost.
Aan het roer van de knusse zaak staan maar liefst drie kapiteins. Gastvrouw Jaimie de Kok (38), chef-kok Robin Verheijen (28) en ‘buurman’ Marcel Soeterboek (58). Jaimie lag in bed toen zij hoorde dat haar zaak de Bib Gourmand had en viel eruit. Marcel produceert de vreugdekreet die hij slaakte voor ieders bestwil niet opnieuw. ‘‘Natuurlijk denk je soms aan Michelin met de gedachte ‘wat zou dat ooit mooi zijn’, maar we hadden niet verwacht dat het zo vroeg zou komen’’, vertelt Marcel. ‘‘We zijn pas twee jaar geleden begonnen. Toen namen we het restaurant over.’’
Taart
Marcel: ‘‘Een tijdje geleden kregen wij bericht van Michelin of wij foto’s wilden aanleveren, onder meer van de gerechten. Toen vroegen wij ons af wat er ging gebeuren, meer wisten wij ook niet. Een poosje later, op een woensdag, werd bekend dat Michelin 28 nieuwe zaken aan de lijst met Bib Gourmands had toegevoegd in Nederland, waarvan 5 uit Brabant. Wij wisten inmiddels dat 7 oktober de Michelin Gids Ceremonie in het MECC Maastricht wordt gehouden, want daar waren we voor uitgenodigd. En toen maandag 30 september duidelijk werd dat onze naam daartussen stond, was het van alle kanten aandacht.’’
De restauranthouders blijven zichzelf. ‘‘We hebben de award gekregen door wie en wat we zijn. Dat moeten we blijven. Er komen hier mensen die houden van uitgebreid uiteten, culinaire hoogstandjes, maar wel in een hele ontspannen sfeer.’’ Hun mailbox overstroomt met reserveringen. Het aantal felicitaties loopt in de honderd per dag. ‘‘We eten er nog steeds de taart van’’, bekent Jaimie.
Water in de mond
Je kunt het bij Te Koop zo gek maken als je zelf wil, drie of zes gangen. Het is een kaart voor fijnproevers. Voor mensen bij wie het water niet langzaam in de mond loopt, maar de mond haast doet overstromen. Na het opsommen van enkele menusuggesties, die aan tafel soms een hele minuut verteltijd in beslag neemt, ziet Jaimie de gasten vaak aangenaam verrast.
Jaimie: ‘‘De combinatie goed eten, goede wijnen, samen met de sfeer maken die verrassing. We doen hier alles op niveau, met wijnkennis, productkennis, etiquette, goede bediening, maar wel in een gezellige setting. Niet zo stijfjes, zoals dat in sommige Michelin-zaken misschien wel het geval is.’’
Na 7 oktober kan het bordje van een smullend Michelinmannetje aan de gevel worden geschroefd. In de tussentijd bereidt Robin in de keuken het diner van vanavond voor. Jaimie gaat weer verder met strijken, ook Marcel gaat weer door. Boven de keuken hangt op een spotprent de leus ‘Je hoeft niet gek te zijn om hier te werken, maar het helpt wel’.
LEES OOK:
Eerste Tilburgse Michelinster voor restaurant Monarh