Minibiebs verbinden Tilburgse lezers: ‘Een boek moet gelezen worden’

Misschien ben je het wel eens tegengekomen: een kastje vol met boeken in iemands voortuin of bij het buurthuis. Je kunt er gratis boeken ruilen, lenen of achterlaten. Voor de 90e Boekenweek die momenteel gaande is, kun je naar de boekhandel of bibliotheek, maar de minibieb is dus ook een optie. ‘Het heeft een sociale component,” zegt Bart Wouters, coördinator van wijkcentrum De Poorten.

De minibieb is een Amerikaans concept, opgericht in 2009. Iedereen die wil kan een kastje wegzetten of gratis boeken lenen en ruilen. Het begrip is ondertussen overgewaaid naar 128 landen en ook Tilburg en omgeving. Minimaal 35 ruilkastjes zijn in de regio te vinden.

Linda Holman heeft zo’n kastje opgericht, in de wijk Zorgvlied in Tilburg. Als lees- en mediaconsulent bij de bibliotheek heeft ze lezen hoog in het vaandel staan. “Ik merkte dat ik boeken in mijn kast had staan waar ik zelf van wist: die ga ik niet meer lezen of heb ik al gelezen. Deze hoeven dus niet meer in de boekenkast te staan.” Ze bouwde een poppenhuis om tot een minibieb en hing deze aan haar toenmalige woning. “Maar eens kijken wat het doet.”

Aanzetten tot lezen

Het blijkt dat allerlei mensen in dat kastje duiken, sommigen komen zelfs op de fiets om een tas met nieuwe boeken erin te zetten. “Ik hoop eigenlijk dat iemand langskomt die misschien al jaren geen boek meer heeft gepakt en er eentje meeneemt”, vertelt Holman.

Je vindt kinderboeken, thrillers, (literaire) romans, kookboeken, studieboeken, tijdschriften, oude boeken en nieuwe boeken in de minibieb. Lezer Guanita de Haas-Höngens trof zelfs een boek aan dat nog maar een maand geleden uitgebracht was, haar favoriete vondst. Het gaat om een Limited Edition van A Language Of Dragons, een Engelstalig fantasyboek. De zijkanten van de bladzijdes zijn roodgeverfd. “Hij is wel beschadigd, er zit een scheur in de rug”, stelt ze. “Maar als dat het is…”

Boeken voor mensen met een kleine portemonnee

Daarnaast kan het minibiebsysteem verbindend werken, volgens Bart Wouters. Hij is coördinator van wijkcentrum De Poorten. Ook daar staat een exemplaar. “Het heeft een sociale component”, zegt hij. “Als mensen niet zo veel centjes hebben, kunnen zij toch beschikking hebben over leuke boeken.” Daarnaast kaart hij aan dat we graag wat voor de medemens doen.

Zowel Wouters als Holman merken dat er heel netjes met de kasten om wordt gegaan. “Maar als iemand een boek meeneemt en niks terugzet, is dat ook niet erg”, meent Holman. “Een boek moet gewoon gelezen worden.” Haar kastje is nooit leeg. “Dat vind ik heel leuk.”

In het kaartje hieronder zie je waar je in Tilburg en omgeving bij een minibieb terecht kunt. Hebben we er eentje gemist? Laat het ons weten!

LEES OOK: Gianotten trekt nieuwe generatie lezers: ‘Kinderen lezen wél, toen én nu’

Manoek Lambregts