Lars Vermeeren is dierenverzorger bij de Oliemeulen en verantwoordelijk voor het contact met de media en de organisatie van de reptielenbeurs. Het dierenpark had voorgaande jaren geen vergunning en ook dit jaar werd gedacht dat het met een melding kon worden afgedaan. Dat bleek toen toch niet zo te zijn. “We hebben het evenement aangemeld en dat is goedgekeurd, maar gisteren werd ik gebeld door de gemeente Tilburg en werd gezegd dat er toch een vergunning nodig was.”
Gewoon goedgekeurd
Voor een evenement met dieren is namelijk altijd een evenementenvergunning nodig. De Partij voor de Dieren kaartte aan dat dit voor de Tilburgse Terrariumdagen niet het geval was. Daarbij werd ook nogmaals benadrukt dat de partij vindt dat een dergelijk evenement niet past bij de diervriendelijke ambities van de stad. “We hebben geen dieren meer op de Tilburgse Kermis en ook geen levende kerststal”, stelt Pam Wijnans van de Partij voor de Dieren. “Dan frustreert het ons dat zo’n evenement als de Terrariumdagen wel gefaciliteerd wordt door de gemeente, terwijl daar heel veel dieren verkocht worden.”
Die nieuwe kritiek werd Lars en ook de nieuwe directrice Michelle Walhout te veel. “Na een goed gesprek hebben Michelle en ik besloten dat we gaan stoppen met de beurs. Het is heel drastisch, maar op dit moment wordt ons dierentuinimago beschadigd. Het plan is dat dit een definitief einde is.”
Dierenwelzijn altijd al belangrijk
De dierenverzorger geeft aan dat er op de beurs altijd maatregelen voor het dierenwelzijn genomen werden. “Er worden op de beurs dieren verkocht, net zoals dat gebeurt in dierenwinkels. We worden nu wel heel vervelend weggezet, terwijl we ons met de beurs juist positief wilden onderscheiden van andere beurzen.”
Het dierenwelzijn stond altijd voorop, vertelt Lars. “We namen bijvoorbeeld een dierenarts in dienst en die liep dan rond over de beursvloer. Die controleerde de dieren dan voordat ze verkocht werden. Ook moesten de standhouders goede voorlichting geven over de dieren die te koop waren. Een van de beste voorbeelden hiervan is de voorlichting over de rattenslang. Deze dieren worden twintig jaar oud en dat moet je echt wel weten voordat je er een koopt.” Ook werden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgenodigd. Zij kwamen educatie geven over het houden van de reptielen. Daarnaast controleerden deze partijen of alles volgens de regels verliep.
Lars geeft aan dat het jammer is dat het einde oefening is voor de Tilburgse Terrariumdagen, maar dat hij ook positief kijkt naar de toekomst. “De Oliemeulen is altijd al een plek geweest voor educatie, maar nu worden we eigenlijk weggezet alsof wij dierenwelzijn niet serieus nemen. Daarom hebben we besloten de stekker eruit te trekken, omdat we niet willen dat de buitenwereld zo over ons denkt. Dat we ermee stoppen, is ook een manier om te laten zien dat we geven om educatie en dierenwelzijn.”
Positieve ontwikkeling
Wijnans van de Partij voor de Dieren geeft aan dat het stoppen van de Terrariumdagen voelt als een positieve ontwikkeling. “Al kan ik me heel goed voorstellen dat het een moeilijke beslissing was. Ik vind het fijn dat de Oliemeulen laat zien educatie belangrijk te vinden. Ik denk dat we elkaar daar moeten kunnen vinden.”
LEES OOK:
Partij voor de Dieren: exotische huisdieren niet meer welkom in Tilburg