Niet iedereen gebruikt appels uit eigen tuin en daar plukt Rosemarijn de vruchten van

TILBURG – Als je een appel- of perenboom in je tuin hebt staan, dan kun je elk jaar flink aan de slag in de keuken. Maar sommige mensen hebben na twee appeltaarten en vijf potten appelmoes wel weer genoeg fruit gezien, of hebben misschien helemaal geen tijd om uitgebreid te kokerellen. Maar die appels en peren, die blijven gewoon komen. Rosemarijn van de Wiel komt veel van dat soort fruitbomen tegen. Maar in plaats van het fruit te laten verpieteren, komt ze graag langs om de appels, peren of kersen te plukken. Inmiddels heeft ze met haar initiatief ‘Vergeten Fruit’ al een aardige lijst met bomen die ze jaarlijks kan bezoeken.

“Het idee erachter is eigenlijk dat ik het een goede bestemming wil geven”, vertelt Rosemarijn terwijl ze net klaar is met het leegplukken van een ‘nieuwe’ tuin. Op de grond staan inmiddels een paar goedgevulde kratten met appels. De peren blijven nog even aan de boom hangen, want die zijn nog niet rijp. “Die goede bestemming zit ‘m enerzijds in bijvoorbeeld de voedselbank of een wijkrestaurant. Anderzijds verwerk ik het tot andere producten, die mensen van mij af kunnen nemen.”

Plukhulp

Zachtjes aan is Rosemarijn al een paar jaar bezig om fruitbomen in de regio leeg te plukken. Inmiddels doet ze dat niet meer in haar eentje, maar krijgt ze hulp van vrijwilligers die het leuk vinden om een dagje in de buitenlucht bezig te zijn. En dat plukken gaat gewoon op de ouderwetse manier, dus met de hand. Al biedt een lange plukstok wel uitkomst bij de appels die bovenin hangen. Het kost Rosemarijn en haar plukteam dus aardig wat moeite om het fruit te verzamelen. Geen wonder dat mensen die meerdere fruitbomen in de tuin hebben staan, niet altijd staan te springen om te beginnen met plukken.

“Toen ik begon vroeg ik me ook af waarom mensen weinig tot niets met het fruit deden. Naar mate je vaker bij deze mensen langs komt, merk je dat mensen zeggen ‘Oh, het stond er al toen ik er kwam wonen’. Maar je hebt ook mensen die zeggen ‘Ik doe er wel wat mee, ik heb er een keer moes van gemaakt, maar nu weet ik ook niet meer wat ik ermee kan doen’.

Bewustwording

Rosemarijn vindt het jammer dat er zoveel gezond voedsel is dat dichtbij is, maar niet wordt gebruikt.  “Weten we wel wat voor soorten er groeien?” vraagt Rosemarijn zich hardop af. “Ik was zelf ook niet bekend met alle soorten, wanneer iets groeit en hoe het groeit. Maar juist door dit te gaan doen, ben ik me er erg bewust van geworden.” De lijst met fruitbomen waar Rosemarijn jaarlijks soms meerdere keren langs gaat, groeit gestaag. Toch is ze nog altijd op zoek naar mensen die geen raad weten met de appels, peren, kersen of pruimen uit eigen tuin. En ook plukhulp is nog van harte welkom.

Tijmen Moelker