Om dit voor elkaar te krijgen, kwam de stuurgroep eind januari voor het eerst bijeen. Daar werd besproken wat de partijen van elkaar kunnen verwachten bij wateroverlast of hoogwater. “Door het plan en de oefeningen zijn de organisaties beter op elkaar afgestemd en weten ze wat ze moeten doen. Ze zijn dan goed op elkaar ingespeeld”, vertelt de woordvoerder van de commissaris van de Koning.
Op lager niveau werkt de samenwerking tussen waterschap, gemeente en brandweer goed. Zodra de veiligheidsregio groter wordt, is het volgens de woordvoerder moeilijker om de samenwerking rond te krijgen. Met de nieuwe afspraken de provincie en de partijen het risico van zulke overstromingen te verkleinen. Er moet bijvoorbeeld gezorgd worden dat de dijken hoog genoeg blijven.
Wateroverlast
Het water stond eind 2023 extreem hoog. Door klimaatverandering zal extremer weer steeds vaker voorkomen, met droogte of wateroverlast als gevolg. Meerdere plekken in regio Hart van Brabant ook te kampen met wateroverlast. Een deel van de autosafari in de Beekse Bergen was onlangs afgesloten, omdat de weg onder water stond. Ook delen van natuurgebieden Huis ter Heide en de Loonse en Drunense Duinen zijn volgelopen met water.
LEES OOK:
Veel wateroverlast in Oisterwijkse straten, gemeente zet dompelpomp in
Hoog grondwaterpeil in de regio: van ondergelopen kelders tot uitverkochte dompelpompen