Rond lunchtijd is het druk op de campus. De vertrouwde verkiezingskramen prijkend: blauw voor SAM, groen voor FRONT. Beiden pakken ze flink uit dit verkiezingsjaar: twee gigantische ledschermen met de namen en nummers van de kandidaten van de lijst vallen direct op als je de campus op loopt.
Een nieuwe partij
Aan de rand van het centrale plein, een iets bescheidener kraampje: een handgeschreven banner, een tafel met eten en flyers in rood. Rood van de Progressive Student Alliance (PSA), een nieuwe studentenpartij die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen voor medezeggenschap. En dat doet ze met duidelijke boodschap: het moet anders. Politieker. Actiever.
“De medezeggenschap zit muurvast”, zegt Jense van Kammen (26), rechtenstudent en nummer vier op de PSA-lijst. “De gevestigde partijen lijken op elkaar. Wij kiezen er bewust voor om wél politiek te zijn.”
Niet alleen buiten met een spandoek
PSA wil de discussie breder maken. Ze pleiten voor meer transparantie, meer inspraak voor studenten via referenda, én lagere voedselprijzen op de campus.
“De universiteit zegt apolitiek te zijn”, stelt Jense. “Maar ze werkt samen met ministeries en doet onderzoek naar demonstratierecht. Dat is politiek.” De partij werd geboren uit de protesten eerder dit jaar tegen samenwerkingen met Israëlische universiteiten. Veel leden zagen hoe langzaam en vaag het universiteitsbestuur op die demonstraties reageerde. “Toen dachten we: we moeten niet alleen buiten staan met een spandoek, maar ook binnen kunnen meepraten.”
Bruggen bouwen, maar niet over stil water
Maar wat als studenten PSA te activistisch vinden? “Dat horen we soms,” zegt Jense, “maar we geloven dat activisme juist hoort bij een universiteit. Wij voeren actie én voeren politiek. We willen bruggen bouwen, maar niet over stil water.”
Ondertussen probeert hij studenten warm te maken om te stemmen. Een van hen, Ismail (22), blijft even staan. “Hoe werkt dit eigenlijk?” vraagt hij. Na een korte uitleg scant hij de code. “Dit is de eerste keer dat ik stem.”
Twijfel bij gevestigde partijen
Max Remmerswaal (24), voorzitter van studentenpartij SAM, volgt de opkomst van PSA met belangstelling, maar ook nuchter. “Iedere verkiezing is spannend. De komst van PSA zorgt ervoor dat je scherp blijft”, zegt hij. SAM doet al dertig jaar mee en richt zich op de brede studentengemeenschap, van welzijn tot digitalisering.
Front: “Ik zie het nog niet helemaal voor me”
Bij Front, de grootste partij in de raad met vijf zetels, klinkt iets meer twijfel. Fractievoorzitter Maarten Kas (21) noemt PSA “een partij met één radicaal standpunt” – het verbreken van banden met Israëlische instellingen. “In de universiteitsraad gaat het vooral over begrotingen, welzijn en praktische zaken. Ik zie nog niet helemaal voor me hoe hun koers daarin past”, zegt hij.
Drie smaken, één stembus
Tot en met 1 mei kunnen studenten hun stem uitbrengen. SAM hoopt minstens vier van de negen zetels te behouden, Front mikt op een herhaling van hun huidige vijf. PSA weet nog niet of het überhaupt een zetel haalt, maar hun entree zorgt nu al voor beweging. En ‘misschien is dat al winst.’
Vanaf vandaag, tot en met 1 mei, kunnen studenten aan Tilburg University hun stem uitbrengen voor de jaarlijkse medezeggenschapsverkiezingen. Ze stemmen zowel voor de universiteitsraad als voor de raad van hun eigen faculteit. Studentenpartijen die voor de universiteitsraad gekozen worden, denken mee over het beleid en houden het College van Bestuur in de gaten. Op dit moment heeft Fractie SAM vier zetels in de raad, Fractie Front vijf.
LEES OOK:
Pro-palestijnse demonstranten gaan campus Tilburg Universiteit bezetten
Massale staking in Tilburg tegen bezuinigingen hoger onderwijs: Tilburg University luidt de noodklok
