Hoewel studentenkamers in Tilburg relatief betaalbaar zijn, vooral in gedeelde studentenhuizen, schieten de prijzen van appartementen de lucht in. Het aanbod laat bovendien te wensen over, vindt de voorzitter van de studentenvakbond.
“In 2017 werd afgesproken om 900 nieuwe studentenwoningen te realiseren, maar er zijn de afgelopen jaren tekorten geconstateerd,” vertelt Janssen in een nieuwe aflevering van Stadsforum. “Studenten hoeven gelukkig niet meer in parken te kamperen, maar er zijn nog steeds problemen op de huizenmarkt.”
Niet blind voor de bureaucratie
De studentenvakbond is betrokken bij de plannen voor het nieuwe Kenniskwartier, het gebied tussen de Ringbaan-West en de universiteit, en pleit voor meer studentenwoningen. “Studenten zoeken contact met elkaar. Het Kenniskwartier biedt kansen om nieuwe studentenflats te bouwen waar ze samen kunnen komen,” legt Janssen uit.
Via het studentenhuisvestingsconvenant, waar ook de gemeente Tilburg en woningcorporaties deel van uitmaken, probeert FUST de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Janssen: “We moeten zien of de gesprekken met de gemeente echt resultaat opleveren. Als het niet lukt, zijn we bereid de straat op te gaan. Maar we zijn niet blind voor de bureaucratische obstakels. We begrijpen dat onze plannen tijd nodig hebben om gerealiseerd te worden.”
Thijs Janssen benadrukt het belang van een goede doorstroming op de huizenmarkt. “De rechten van studenten moeten gewaarborgd worden. Ze hebben recht op een eerlijke prijs voor hun kamer en we moeten flexibele woningbouw voor studenten bevorderen.”
Bekijk hier de hele aflevering met Thijs Janssen over studentenhuisvesting in Tilburg:
LEES OOK:
Universiteit Tilburg en F.U.S.T. steunen protesten langstudeerboete