Nog altijd veel ‘dutch only’ in aanbod Tilburgse studentenkamers: ‘Lastig te handhaven’

Bron: gemeente Tilburg

Buitenlandse studenten die een kamer zoeken in Tilburg hebben het nog altijd niet makkelijk. Er zijn al te weinig kamers en dan blijkt ook nog dat bijna twee derde van de kameradvertenties op Facebook ‘dutch only’ bevatten. Dat blijkt onder andere uit een steekproef van Omroep Tilburg.

Dat klinkt als veel, maar cijfers als deze zijn niet onbekend bij RADAR. “Bij bijna twee derde van de advertenties in Facebookgroepen voor studentenkamers staat ‘Dutch only’, ‘No internationals’ of iets in die trant”, vertelt Dave Bekkering van RADAR.

Bijna vijfduizend internationals

Dat maakt het lastig voor internationale studenten een kamer te vinden. En dat zijn er nogal wat. Uit het jaarverslag van Tilburg University blijkt dat het aantal studenten uit het buitenland alleen maar toeneemt. Waar het in het eerste jaar na corona nog om zo’n 3700 studenten ging, is dat aantal inmiddels gestegen tot 4800. Dat laatste aantal is goed voor bijna een kwart van alle studenten op de universiteit.

De gemeente heeft eerder aangegeven alle vormen van discriminatie af te keuren, dus ook het gebruik van ‘dutch only’ of ‘no internationals’. Wanneer hier melding van gemaakt wordt, helpt RADAR de gemeente. Zo wordt er gekeken wat er aan gedaan kan worden.

Voorkomen én genezen

Maar het blijft een lastige kwestie, vertelt Bekkering. “Wij proberen op verschillende manieren iets te doen, zowel op het vlak van de klachtbehandeling als in preventieve zin.” Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Het is daarbij wel belangrijk om te kijken waar de keuze voor alleen Nederlandse studenten vandaan komt. “Ligt dat bij de studenten zelf of is het in opdracht van bijvoorbeeld een huisbaas? In dat laatste geval is er zeker sprake van discriminatie.”

Dit gebeurde in de regio Tilburg tot dusver twee keer. “In beide gevallen werd een voorkeur voor Nederlandse studenten uitgesproken. We hebben toen contact gezocht met de aanbieders en ze vertelt dat dit in strijd is met de wet. Uiteindelijk zijn ze hier toen allebei mee gestopt.”

Student niet strafbaar

Het is lastiger wanneer studenten er zelf voor kiezen om liever met Nederlandse huisgenoten samen te wonen. “Het is niet mogelijk een individuele student hier juridisch op aan te spreken. Wettelijk gezien mag een individuele student bij het vertrek van een huisgenoot kiezen wie de nieuwe bewoner wordt. Dat heet coöptatierecht.” Er kan dus niet zo veel gedaan worden aan al die ‘dutch only’ kameradvertenties. “We gaan nog bekijken of het eventueel in strijd is met de richtlijnen van Facebook”, vertelt Bekking.

Daarnaast probeert RADAR in samenwerking met de studenten, gemeente en universiteit ervoor te zorgen dat studenten meer open staan voor buitenlandse huisgenoten. “Het is wat ons betreft vreselijk om te lezen, die Dutch only/No internationals kameradvertenties. Ze zijn zo ongastvrij, zo afwijzend naar buitenlandse studenten toe. Wat voor beeld schetsen dergelijke kameradvertenties van de Tilburgse studentenpopulatie, van de stad Tilburg?”

Klachten worden door RADAR opgepakt, maar dit gebeurt nog niet heel vaak. “Hoewel we weten dat de thematiek speelt en dat er veel buitenlandse (en Nederlandse) studenten zijn die zich eraan storen, is het aantal meldingen relatief laag. Dat schrijven we toe aan het feit dat buitenlandse studenten vaak de weg naar het antidiscriminatiebureau niet weten te vinden.”

LEES OOK:
Gratis huurhulp in Tilburg succesvol en gaat door tot 2025

Pieter Soethout