Nog niet gratis zwemmen in Tilburg, meer onderzoek nodig naar openbare zwemlocaties

Bij het Noorderplas is ruimte voor zo'n 25 auto's (beeld: Google Maps).

De gemeente Tilburg heeft de Noorderplas en het Wijckermeer grondig onderzocht als mogelijke nieuwe zwemlocaties binnen de stadsgrenzen. Er is hier namelijk nog steeds geen openbaar zwemwater, waar Tilburgers even kunnen afkoelen op een warme zomerdag. Eind 2024 wordt meer duidelijkheid verwacht over de toekomst van deze locaties.

Hoewel mensen uit Tilburg wel kunnen zwemmen in de regio, zoals bij het Blauwe Meer en ‘t Zand, blijft de vraag naar meer zwemwater groot. Het college kreeg daarom de opdracht om te onderzoeken of er binnen de gemeentegrenzen nieuwe plekken zijn waar bewoners veilig en plezierig kunnen zwemmen.

Onderzoek naar nieuwe zwemlocaties

De provincie Noord-Brabant stelde eerder een lijst op met geschikte openbare zwemwaterlocaties, waarbij alleen Rauwbraken binnen Tilburg positief uit de test kwam. Buiten de gemeentegrenzen zijn er alternatieven zoals ’t Zand in Alphen, de Beekse Bergen in Hilvarenbeek en het Blauwe Meer in Loon op Zand.

In 2022 en 2023 voerde het college uitgebreid onderzoek uit naar de waterkwaliteit van verschillende plassen binnen de gemeente. Hierbij werkten ze samen met de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant, Waterschap De Dommel en Waterschap Brabantse Delta. Maar waterkwaliteit is slechts een deel van het verhaal. Er moet ook gekeken worden naar de impact van nieuwe zwemlocaties op omwonenden, natuur en bereikbaarheid.

Noorderplas: een hoopvolle kandidaat

De Noorderplas, omringd door het groene Noorderbos en onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant (NNB), komt uit de bus als een mogelijke zwemplek. Wel kende de plas problemen met E-coli bacteriën, waardoor er in oktober dit jaar extra onderzoek nodig is.

Los van de waterkwaliteit, is ook de impact op de natuur van groot belang. Het college stelt daarom dat een strenge afbakening van de zwemzone nodig is, mocht het überhaupt gerealiseerd worden als zwemlocatie. “Bij drukte bestaat het risico dat bezoekers zich minder goed aan de afgebakende lig- en zwemzone houden, wat schadelijk kan zijn voor de natuur in en rondom de plas.”

Het college ziet de Noorderplas voor vooral als een potentiële kleinschalige zwemlocatie, vanwege de beperkte beschikbaarheid van ongeveer 25 parkeerplaatsen. Het uitbreiden van de parkeergelegenheid is nauwelijks mogelijk.

Wijckermeer: ongeschikt?

Aan de andere kant bleek het Wijckermeer, dicht bij de geplande Innovatiecampus Wijkevoort, minder geschikt als zwemlocatie. Hoewel de waterkwaliteit aan de zuidkant goed leek, moet de noordkant nog beter bekeken worden. Met zijn moerassige omgeving en ligging in Natuurnetwerk Brabant, is de plas niet echt geschikt voor drukke recreatie.

Met de verwachte toestroom van bezoekers uit de Reeshof en Gilze, maakt het gemeentebestuur zich zorgen over extra druk op de natuur en de buurt. Daarom wordt het Wijckermeer niet gezien als geschikte plek voor een grote zwem- en recreatievoorziening.

Als dit een zwemlocatie wordt, moet de verstoring van het gebied gecompenseerd worden. Dit plan moet worden goedgekeurd door de provincie, en dat is vooral afhankelijk van hoe groot het verstoorde gebied zal zijn en hoeveel mensen er zullen zwemmen.

Surfplas in Goirle

Het college concludeert dat er veel komt kijken bij de realisatie van een zwemlocatie. “Een verantwoorde keuze is helaas niet snel of lichtvaardig te maken.” Eind 2024 moet er meer duidelijk worden over de Noorderplas en het Wijckermeer. Bovendien gaat de gemeente in gesprek met buurgemeente Goirle om te onderzoeken of zwemmen in de Surfplas aan de kant van Tilburg mogelijk is.

Het Wijckermeer (beeld: Google Maps).

LEES OOK:
Nog steeds geen openbaar zwemwater in Tilburg, onderzoek loopt nog
Openbaar zwemwater? Van Aarle wil nu toch wel resultaten zien

Edita Saakian