Om MS de wereld uit te helpen, heeft Stichting MS Research samen met de Internationale MS Federatie (MSIF) The May 50K challenge in het leven geroepen. De Tilburgse Noortje vindt het belangrijk dat naast het inzamelen van geld, er ook meer bekendheid komt omtrent de ziekte. “Ik vind het heel belangrijk dat er meer awareness komt over MS. Mensen moeten er meer erover te weten komen want er zijn heel veel missopvattingen”, vertelt Noortje.
Diagnose
Noortje was 31 toen ze de diagnose kreeg. Ze schrok best wel toen ze hoorde dat ze de ziekte had. “Ik had toen het beeld wat heel veel mensen hebben: mensen met MS zijn zielige mensen in een rolstoel die niks meer kunnen. Ik ben in de afgelopen jaren er gelukkig achter gekomen dat dat niet zo is”, laat Noortje weten.
Het krijgen van de diagnose was een enorme rollercoaster. “Al een paar jaar eerder dacht ik dat ik misschien een burn-out had en overspannen raakte. De huisarts kon me niet verder helpen en ik werd weer naar huis gestuurd. Op een gegeven moment kreeg ik uitval aan de linkerkant van mijn gezicht. Eerst werd er gedacht dat een gezichtszenuw ontstoken was”, vertelt Noortje.
Ze kreeg prednison maar drie jaar later had ze ineens een gevoelloze rechterarm. “Toen heeft de huisarts me doorgestuurd naar de neuroloog omdat hij het niet vertrouwde. Er is toen een MRI gemaakt en daar kwam de diagnose gelukkig heel snel, maar ik had er wel een aantal jaar last van.”
The May 50K
Vier jaar geleden zag ze de challenge voor het eerst voorbijkomen bij Jong&MS. Dat is een stichting van jongeren lotgenoten. “Zij lopen met een team The May 50K en als je je daarbij aansluit, wordt het gedoneerde bedrag van iedereen bij elkaar opgeteld. Dat is dan het teambedrag wat uiteindelijk wordt opgehaald. Toen ik dat zag, dacht ik gelijk: hier kan ik ook wel aan meedoen”, aldus Noortje. Zo gezegd, zo gedaan.
Daarnaast blijft Noortje haarzelf uitdagen. In plaats van de 50 kilometer, heeft ze haar doel op 75 kilometer gezet. “Vorig jaar kreeg ik het per ongeluk voor elkaar om 110 kilometer te lopen. Dus ik dacht: ik zet dit jaar hoger in.”
Functioneren met MS
Ondanks haar ziekte, kan Noortje een redelijk goed leven leiden. Ze werkt acht uur in de week als bloemist en ze is moeder van haar zoontje van 3. Haar kind begrijpt soms niet dat zijn moeder ziek is. “Als superdrukke peuter begrijpt hij niet dat ik soms even een halfuurtje moet gaan zitten. Over het algemeen gaat het best wel goed”, legt Noortje uit.
De challenge doet ze voornamelijk alleen maar soms krijgt ze gezelschap. “Ik doe ook samen wandelen met mijn kindje. Hij helpt dan ook mee met de support. En soms ga ik met mijn man of een vriendin een rondje lopen door het bos”, aldus Noortje. Zo wandelt ze het liefst door het Wandelbos of in het bos bij Esbeek. Inmiddels heeft Noortje al 39 kilometer gelopen en staat de teller op ruim 360 euro.
Multiple Sclerose
In Nederland leven er ruim 25.000 mensen met de ziekte Multiple Sclerose (MS). MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Hierdoor komen zenuwen bloot te liggen en geven ze minder goed signalen door van en naar de hersenen. Soms komen die signalen helemaal niet door. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.