Tijdens de Nationale Boomfeestdagen organiseren talloze organisaties een boomfeestdag voor kinderen. De Nationale Viering, waarop het startsein voor het boomplantseizoen wordt gegeven, vindt plaats op de derde woensdag van november. Vandaag eindigde dit evenement, met de officiële afsluiting op de derde woensdag van maart. Zo kan elke organisator van een boomfeestdag in overleg met de deelnemende basisscholen, BSO’s, verenigingen, enzovoort, zelf bepalen welke dag het beste uitkomt om een boomfeestdag te vieren.
Esmee van Doorn is een zzp’er, die al jarenlang helpt bij de stichting. Ze was vandaag aanwezig bij zo’n boomfeestdag. “Het was geweldig om op deze eerste officiële lentedag symbolisch de laatste boom te planten. De kinderen droegen korte broeken en waren vrolijk vanwege het mooie weer, wat wil je nog meer,” vertelt ze. De afsluiting vindt altijd plaats op een vergelijkbare dag, omdat bomen vanaf die datum normaal gesproken ontwaken uit hun rustperiode of winterslaap.
Boomknuffelaar
Volgens Van Doorn was de dag goed georganiseerd. “Het bijzondere was dat de locatie waar we mochten planten letterlijk om de hoek lag. Dit betekent dat de kinderen er elke dag langs zullen lopen en dat de bomen goed verzorgd zullen worden.” De kinderen begonnen de dag met voorlichting over groenvoorziening en kwekerij. Hier leren ze over het belang van bomen. “Omdat ze zo belangrijk en mooi zijn, vind ik ze zo interessant. Je mag me gerust een boomknuffelaar noemen.”
Na de voorlichting gingen de kinderen naar de locatie waar het allemaal om draaide. Na uitleg over het planten, mochten ze allemaal aan de slag. Samen met een wethouder mocht een groepje geselecteerde kinderen de symbolische laatste boom van het plantseizoen planten. “Toen die eenmaal geplant was, kwamen de leukste vragen, bijvoorbeeld over het nut van wormen,” vertelt Van Doorn.
Boomfeestdag-plantseizoen
Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er namen toen 1600 kinderen aan de nationale boomfeestdagen deel. Tegenwoordig worden jaarlijks door ruim 100.000 kinderen meer dan 200.000 bomen en struiken geplant gedurende het boomfeestdag-plantseizoen. “Omdat we dit al 67 jaar doen, kunnen sommige grootouders de precieze plek en boom aanwijzen aan hun kleinkinderen. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen. We moeten er gewoon allemaal van kunnen genieten,” zegt Marleen van den Ham, die al jaren directrice is van de Stichting Nationale Boomfeestdag.
Naast deze dagen op basisscholen doet de stichting nog veel meer. Ze geeft voorlichting, organiseren uitjes en werken aan andere grote projecten met betrekking tot bomen. “We hebben bijvoorbeeld ook een nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg. Zo hebben we een heel geboortebos mogen planten,” zegt Marleen enthousiast. Een geboortebos is een door een gemeente aangewezen plek waar ouders en grootouders een boom mogen planten voor hun (klein)kinderen. Dit gebeurt al lange tijd bij de Pauwelshoeve op de grens van Tilburg en Loon op Zand.