Zo’n 85 procent van de mensen met diabetes in Nederland, heeft type 2. Dat is een enorme groep mensen en dat aantal zal volgens Elvire alleen maar toenemen. “Het is een grote last, zowel voor de patiënt als voor de maatschappij. Bovendien komen er dagelijks zo’n 140 nieuwe patiënten bij, dus willen we iets aan deze ziekte doen.”
Diabetes type 2 werd altijd gezien als een chronische ziekte, maar steeds meer bewijs toont aan dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Dat is ook wat het onderzoek van Dinah en Elvire extra interessant maakt: het is voor de meeste patiënten mogelijk om de ziekte om te keren. “Voor veel mensen kan een gezondere leefstijl, zoals meer bewegen, gezonder eten, beter slapen en minder stress, ervoor zorgen dat hun bloedsuikerwaarden verbeteren. Soms is er zelfs geen medicatie meer nodig en in een aantal gevallen kan de ziekte zelfs volledig verdwijnen.”
1000 mensen gezocht
De onderzoekers aan Tilburg University zijn op zoek naar ruim duizend mensen die hen willen helpen met het onderzoek. Het doel is om te ontdekken wat mensen helpt – of juist tegenhoudt – om gezond te leven. “We beginnen met een uitgebreide vragenlijst voor mensen met diabetes type 2. Deze informatie gebruiken we om meer inzicht te krijgen”, legt Dinah uit. “Daarnaast houden we interviews met patiënten om te horen wat hun persoonlijke ervaringen zijn. Met deze data willen we achterhalen welke factoren bijdragen aan het omkeren van diabetes en hoe we mensen kunnen ondersteunen bij het volhouden van een gezonde leefstijl.”
Al die kennis en informatie wordt uiteindelijk toegepast in een gepersonaliseerde app. “Deze app zou mensen dagelijks kunnen ondersteunen om een gezonde leefstijl makkelijker vol te houden.” Het onderzoek richt zich in eerste instantie op Tilburg en omgeving. Uit data blijkt dat diabetes type 2 vooral in Noord-Brabant veel voorkomt. “Maar het onderzoek is landelijk opgezet”, zegt Dinah. “Hoe meer mensen meedoen, hoe beter we de verschillen tussen mensen kunnen begrijpen en hoe meer gepersonaliseerder we de app kunnen maken. We willen juist de mensen bereiken die normaal niet meedoen. Zij zijn belangrijk voor ons onderzoek om inzicht te krijgen.”
Eerste resultaten in 2026
Deelnemers aan het onderzoek krijgen niet alleen de kans om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek, maar mogen ook deelnemen aan bijeenkomsten waar nieuwe inzichten en ontwikkelingen worden gedeeld. “We willen een goede connectie tussen de universiteit en stad”, vertelt Dinah. “Deelnemers worden een aantal keren per jaar uitgenodigd voor bijeenkomsten, waar ze lotgenoten kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en op de hoogte worden gehouden van de resultaten.”
De onderzoekers verwachten de eerste resultaten tegen het einde van volgend jaar. De ontwikkeling van de app zal waarschijnlijk in 2026 afgerond zijn. “Het kost tijd om alles goed te onderzoeken en te testen. Maar we hopen uiteindelijk iets te creëren waar mensen echt baat bij hebben”, aldus Dinah.
Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie over het onderzoek? Bezoek dan deze website.
LEES OOK:
Ilona Brekelmans van Sterk Huis: ‘Nieuwe wet tegen psychisch geweld is een stap vooruit’