Dieuwertje is een bezige bij. Als klimaatburgemeester van Tilburg is ze altijd bezig met onderwerpen als de energietransitie, vergroening en circulaire economie. Bij één van haar laatste projecten, De Plantenservice, reed Dieuwertje met een opgepimpte winkelkar door het centrum van Tilburg en deelde ze gratis plantjes en stekjes uit. “Ik ben met allerlei kleine projectjes bezig,” vertelt Dieuwertje. “Ik zie gewoon dat er op straat en bij de mensen van alles gebeurt.”
Zo ook als het gaat over het stijgende armoedecijfer en de hoge prijzen in de supermarkt. “Inkoopprijzen worden hoger vanwege de oorlog en ook corona heeft veel gedaan. Maar ondertussen gooien wij per persoon nog steeds super veel eten weg. Dat is zo zonde.”
Vrolijke voedselbankjes
Om dat probleem tegen te gaan, verzon Dieuwertje samen met creatieve ondernemer en vriend Lot de Voedselbankjes. Geverfd in een vrolijke pasteltint en gemaakt van gerecycled hout staat de allereerste voor haar huis. “Iedereen heeft wel iets in de kast liggen wat per ongeluk verkeerd gekocht is. Een pastasaus waar je helemaal niet van houdt of misschien heb je een appelboom in je tuin staan met een enorme oogst.” Al die producten kun je kwijt bij een Voedselbankje en mensen in de buurt mogen zelf kiezen wat ze daarvan meenemen.
Het Voedselbankje bij Dieuwertje staat er zo’n drie weken en blijkt een groot succes in de buurt. Niet alleen levensmiddelen worden aan het bankje gedoneerd. “Wat ik heel bijzonder vond, is dat iemand er parfum op heeft gezet. Ook die is weer meegenomen”, vertelt ze trots. Zelf heeft Dieuwertje ook wat overgebleven stekjes van De Plantenservice op haar bankje gezet. “Die waren ook snel weg en het grappige is dat kort daarna ineens een bakje met een radijsstekje van iemand anders stond. Nou, daar werd ik helemaal blij van.”
Bankje voor iedereen
Het idee van de Voedselbankjes lijkt een beetje op de zelfgemaakte levensmiddelenkastjes, die al wat langer bestaan. Toch is er volgens Dieuwertje een verschil tussen de twee. “Die kastjes zijn meestal bedoeld voor een specifieke doelgroep. Ze zijn vaak te vinden bij wijkcentra en niet altijd voor iedereen. Onze Voedselbankjes zijn heel laagdrempelig, je mag altijd iets komen pakken, ongeacht je financiële status. Het maakt niet uit of je het breed hebt of niet, je hoeft je niet te schamen. Iedereen heeft er evenveel recht op.”
Tekst gaat door onder de foto
Inmiddels is er al een tweede Voedselbankje geplaatst aan de Lange Nieuwstraat. Vlak voor woongroep De Medeklinkert én in de buurt van een basisschool en daklozenopvang. De locatie gaf een goed gevoel bij Dieuwertje en haar team en kreeg bij plaatsing al positieve reacties. “Iemand had online gezien dat er op die locatie een bankje kwam en heeft een kwartier later allerlei spulletjes meegebracht.”
Twee vliegen in één klap
Het doel is om voor 1 april 2025 zo’n tweehonderd bankjes door heel Tilburg weg te zetten. Dat gaat niet zomaar en daarom is Dieuwertje bezig om nog een ander groot probleem aan te pakken. Naast eten, gooien we ook enorm veel statiegeld weg. In Nederland blijft honderden miljoenen aan statiegeld liggen. “Ik heb wel eens te horen gekregen dat mensen niet beginnen aan de blikjes, omdat het zo’n gedoe is.”
Daarom wil ze een service beginnen waar het voor mensen veel makkelijker wordt om statiegeldflessen en -blikjes te verzamelen. Bij mensen aan huis, met een duurzame shopper die opgehaald wordt of bij horecagelegenheden in de stad met een makkelijk verzamelpunt. “Op die manier proberen we dan geld in te zamelen, zodat we alle materialen voor het Voedselbankje kunnen realiseren met ons miniteampje. Twee vliegen in één klap dus.”
Samen tegen verspilling
Dieuwertje is ambitieus en droomt over een Voedselbankje op iedere halve vierkante kilometer in Tilburg. “Daarna willen we opschalen, eventueel naar de omliggende dorpen en andere gemeenten. Dan kun je voor je gevoel misschien ook iets anoniemer wat pakken van het bankje. Voor mij hoeft dat anonieme niet, want ik ben trots op dat je tegen voedselverspilling bent. Schaam je daar niet voor, dat is totaal niet nodig. Je hebt iets gered van de afvalbak, dat vind ik alleen maar heel tof.”
Voor wie zelf interesse heeft in een Voedselbankje voor de deur, heeft geluk. Dieuwertje en haar team zijn op zoek naar mensen die ook tegen voedselverspilling willen strijden.