Archeoloog Guido van der Eynde nam donderdagmiddag een pauze van al het graven om geïnteresseerde Tilburgers mee te nemen in de laatste hoofdstukken van het opgravingsavontuur, voor de aanleg van het Stadsforum.
Zijn toespraak begint met slecht nieuws voor het team. Het terrein en de grond waar de archeologen aan het werk zijn, is ernstig verstoord. De verstoring, vooral bij het hekwerk, vormt een uitdaging voor het lopende archeologische onderzoek.
Nog eerdere bewoning?
Toch wist hij, als een ware archeologische verhalenverteller, de lichtpuntjes te benadrukken. Als eerst blikt de archeoloog terug op een belangrijke ontdekking in augustus 2023. Het team vond toen scherven en aardewerk uit de 11e en 12e eeuw. De conclusie: de bewoning van de Oude Markt gaat veel verder terug dan gedacht.
En ook nu weer kon Van der Eynde dat idee bevestigen: “Het goede nieuws is dat ondanks de verstoringen, er belangrijke vondsten zijn gedaan die wijzen op vroege bewoning in de 11e en 12e eeuw. Grote paalsporen en een fors gebouw zijn ontdekt, waardoor we kunnen stellen dat er destijds flinke structuren in het gebied waren. Naast middeleeuwse vondsten is er een prehistorische kuil ontdekt, die mogelijk 4.000 tot 5.000 jaar oud is, wat wijst op nog eerdere bewoning in het gebied.”
Historische smeltovens en oudste schoolgebouw
Dat is niet alles. Een van de opmerkelijkste vondsten is de ontdekking van twee ovens van een klokkengieterij, naar schatting uit 1650. “Er zijn zelfs archiefstukken gevonden die verband houden met deze gieterij en mogelijk de klokken die nog steeds in de toren hangen”, aldus Van der Eynde.
Een nog andere vondst zette het team aan het speculeren. In de grond is namelijk een indicatie gevonden van een fundering, die zou kunnen toebehoren tot een oud schoolgebouw. Als dat klopt, zou daar de oudste school van Tilburg hebben gezeten.
Skeletten en begravingen
Tijdens zijn toespraak richtte Van der Eynde zich even tot een van zijn collega’s die druk in de weer was bij een ander opmerkelijke vondst: een skelet in de grond. Hij vertelde over een mogelijk onderzoek naar de oorsprong van de skeletten en de link met de bouw van de kerk rond 1200 door de eerste heren van Tilburg. Er wordt overwogen of deze mensen lokaal waren of van elders kwamen.
“Skeletten dienen als waardevolle bronnen van informatie over de vroegere Tilburgers en onze voorouders. Er zijn enkele skeletten opgegraven, maar de begravingen zijn relatief laat en mogelijk na 1650.”
Informatiecentrum
Door carnaval moet het archeologische onderzoek vroegtijdig stoppen. De deadline is komende dinsdag om 4 uur. Wat er daarna gaat gebeuren met de vondsten is nog niet duidelijk. Wel komt er na carnaval een informatiecentrum over de geschiedenis van de Oude Markt en waarin de resultaten van het opgravingsproject zullen worden gepresenteerd.
LEES OOK:
Archeoloog spreekt van topvondst bij opgraving Heikese kerk
Met opening Willemsplein is de eerste fase van ontwikkeling Stadsforum afgerond