Ouderen krijgen valpreventie in Tilburg Noord: ‘Ik weet nu mijn balans te vinden’

Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een val. In het Elisabeth-TweeSteden zijn dat ongeveer 600 65-plussers per jaar. Om het aantal slachtoffers te beperken, is valpreventie in het leven geroepen.

Een groepje van zeven deelnemers verzamelde zich maandagochtend in de Beethovenlaan voor een cursus valpreventie. Lilian Staps en Pleun Tilborghs van Fysio Sport & Therapie geven de cursus aan de vrouwen. De deelneemsters beginnen met een loopoefening om hun spieren op te warmen. “Het programma is eigenlijk gericht op zowel voorlichting als beweegoefeningen voor mensen met een hoog valrisico. Dus dat zijn in dit geval 65-plussers die zelfstandig thuis wonen”, legt Pleun uit. Ook Lilian vindt het belangrijk dat deze cursus wordt gegeven. “We hopen zo te voorkomen dat mensen vallen. Want ja, die valincidenten leiden weer tot ziekenhuisopnames. Dat wil je gewoon beperken”, laat Lilian weten.

Thai Chi

De valpreventie wordt momenteel gefinancierd door de gemeente Tilburg. Voorheen moesten deelnemers dit zelf bekostigen via hun aanvullende verzekering. In dertien weken tijd leren de cursisten meer over hun balans en hoe ze na een val weer veilig van de grond kunnen komen. De bewegingen die ze leren zijn gebaseerd op Thai Chi. Lilian vertelt: ”De Thai Chi leer is met vloeiende bewegingen, ontspanning en vooral veel contact maken met de aarde. Je energie laat je in de grond stromen. Dat klinkt ontzettend zweverig natuurlijk, maar al snel merken de deelnemers dat dit veel duidelijkheid geeft in hun bewegingen.”

De deelnemers hebben al veel opgestoken tijdens de cursus. Zo vertelt deelneemster Tini Janssens (82): ”Ik vind het heel leuk. Ik leer er nog iets van want ik ben al een paar keer gevallen en nu weet ik wat ik moet doen.” Ook medecursist Jette Schuur (74) spreekt enthousiast over de valpreventie. “Het is heel nuttig om je eigen lijf te leren kennen en om te weten waar je balans zit. Dat is wel een eyeopener.”

Balansdans

Na alle oefeningen eindigen de deelnemers met een speciale balansdans. Hierbij leren ze hun zwarte punt te vinden wanneer ze hun gewicht verplaatsen. “Het idee erachter is dat die vloeiende bewegingen in jouw dagelijks patroon overal in terugkomt. De balansdans is eigenlijk de basis voor deze hele cursus”, legt Lilian uit. Na het programma hoopt Pleun dat de deelnemers meer zelfvertrouwen hebben opgebouwd. “Vallen is eng, maar hopelijk kunnen we deze cursus helpen om het valrisico te verkleinen.”

Irene Smeltz (65) past de technieken die ze geleerd heeft tijdens valpreventie al vaak toe in haar dagelijks leven. “Ik ben vorige week weer gevallen. Dat vond ik niet leuk, maar dat kan gebeuren. Nu weet ik dat het weer een te snelle beweging was en ik niet goed had opgelet. Je moet alles rustig aan doen en zorgen dat je weet wat je doet. Het begint al bij hoe ik mijn voeten neerzet en te kijken waar mijn balans is.”

LEES OOK:
Ouderen duelleren rond de pingpongtafel: ‘Ik vind het keileuk’

Vanessa Spaanderman