Overlast vuurwerk daalde in aanloop naar jaarwisseling, meer incidenten op oudejaarsdag

Foto: Politie.

Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast is in de aanloop naar de afgelopen jaarwisseling met dertig procent gedaald. Bijzonder, want op oudejaarsdag zelf steeg het aantal meldingen juist. Dat en meer blijkt uit de evaluatie van de ‘jaarwisseling nieuwe stijl’, die maandagavond werd besproken door de gemeenteraad.

Ondanks de ongebruikelijke timing in juni besprak de gemeenteraad de afgelopen jaarwisseling. Het vuurwerkverbod leidde tot een nieuwe aanpak: de gemeente verbood het afsteken van particulier vuurwerk en organiseerde alternatieve vieringen via wijk- en dorpsinitiatieven. Ook hield ze twee jaarwisselingshows.

Een enquête over deze nieuwe aanpak werd ingevuld door ruim 2000 mensen. De projectleider van de ‘jaarwisseling nieuwe stijl’ merkte op: “De maatschappelijke discussie die heerste, zagen we ook terug in de enquête.” De resultaten lieten een verdeeld beeld zien; er was zowel begrip voor als teleurstelling over het verbod.

Reactie van HVLV

De stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) stuurde een brief aan de gemeenteraad. Daarin uitten ze haar teleurstelling over het afsteekverbod. “Deze geliefde traditie, diepgeworteld in onze samenleving, verdient een eerlijke beschouwing,” schreef HVLV. Ze stelden dat legaal siervuurwerk niet de oorzaak is van de problemen die de oppositiepartijen aanhaalden.

De stichting benadrukte dat er tijdens de jaarwisseling veel siervuurwerk werd afgestoken, wat de populariteit en traditie hiervan onderstreept. Ze wezen ook op de toename van illegaal vuurwerk uit het buitenland, wat de problemen juist weer verergert. Volgens HVLV veroorzaakt het lokale afsteekverbod burgerlijke ongehoorzaamheid en een daling van respect voor handhavers.

Incidenten en handhaving

Tijdens de jaarwisseling bleef het aantal incidenten vrijwel gelijk, met 109 incidenten vergeleken met 102 het jaar ervoor. De politie verrichtte vijf aanhoudingen: twee voor mishandeling, één voor bedreiging, één voor het negeren van een bevel en een voor vernieling. Het aantal brandweerinzetten daalde van 31 naar 22.

Sinds oktober hebben politie, gemeente en jongerenwerk extra aandacht besteed aan vuurwerkoverlast. De prioriteit lag dit jaar bij de opslag en handel in vuurwerk. Dat leidde tot de vondst van vuurwerk in vier woningen in Tilburg. Het aantal overlastmeldingen bij gemeente en politie van oktober tot en met 1 januari was 1.537. Dat is een daling van zo’n dertig procent tegenover vorig jaar. Op 31 december was het aantal meldingen met bijna 300 dan wel weer fors hoger dan de 151 meldingen van vorig jaar.

Volgens de projectleider was de toename van meldingen op oudejaarsdag mogelijk een gevolg van een verlaagde tolerantiegrens door het afsteekverbod. “Doordat er een verbod gold, waren mensen misschien sneller geneigd om het te melden zodra ze vuurwerk hoorden.”

Schade en letsel

Het aantal behandelingen voor vuurwerkletsel op de Eerste Hulp bleef vergelijkbaar met eerdere jaren, met acht behandelingen. Bij de huisartsenpost daalde het aantal behandelingen voor vuurwerkletsel licht van 30 naar 27.

De kosten voor herstel van schade in de openbare ruimte stegen licht naar € 124.000, vergeleken met € 116.000 vorig jaar.

Bij twee kinderboerderijen werden extra borden geplaatst om aandacht te vragen voor de aanwezigheid van dieren en om daar geen vuurwerk af te steken. Dat wierp vruchten af: De beheerders merkten minder vuurwerkoverlast bij de kinderboerderijen.

LEES OOK:
Geen knallen meer tijdens jaarwisseling: Lasershows in plaats van vuurwerk

Edita Saakian