Overvloed van slonzig geparkeerde fietsen op Burgemeester Stekelenburgplein

de fietsenstalling op het burgemeester stekelenburgplein
De uitpuilende fietsenstalling bij het Burgemeester Stekelenburgplein. Foto: Omroep Tilburg.

Het is een van de eerste dingen die je ziet als je station Tilburg uitloopt; een propvolle fietsenstalling, waar meer fietsen staan dan er plekken zijn. Het is op het Burgemeester Stekelenburgplein een doorn in het oog. Maar het is vooral onhandig, want je bent lang op zoek naar een enigszins normaal parkeerplekje, terwijl de tijd dringt om je trein te halen.

Ook de ondernemers die eromheen zitten zijn niet blij met de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein. “Net als andere ondernemers in de buurt irriteer ik mij er mateloos aan”, aldus Bagels & Beans-ondernemer Antonio Meijer. Hij legt uit dat het eigenlijk een groen park zou moeten worden, als visitekaartje van Tilburg. “Bij de NS mag je 24 uur gratis parkeren, de gemeente wil dat het 72 uur wordt. Daar gaat de NS niet in mee, behalve als het betaald parkeren wordt. Zolang zij er niet uitkomen, blijft die fietsenstalling er nog staan, terwijl die eigenlijk tijdelijk zou zijn.”

De hekken die om de fietsenstalling bij het Burgemeester Stekelenburgplein stonden, zijn weggehaald en de stalling is nu aan een kant open. “Dat is al iets beter, maar het ziet er natuurlijk niet uit. Het is geen mooie fietsenstalling. Het moet gewoon zo snel mogelijk een mooi, groen park worden”, licht de ondernemer toe.

De Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) is verantwoordelijk voor het weghalen van verkeerd geparkeerde fietsen. “We halen daar met dagelijkse regelmaat fietsen weg die verkeerd staan of overlast veroorzaken”, aldus de woordvoerder van AFAC. Toch voelt het voor AFAC niet als loos werk. “Ik denk wel dat het opgelost moet worden. De bewaakte fietsenstallingen staan namelijk voor de helft leeg. Het aantal fietsen dat buiten staat, kan dus in principe gewoon in de NS-fietsenstalling.”

Maar er speelt meer, want de toekomst van de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein is allesbehalve zeker. “De gemeente is serieus aan het kijken naar wat er met die fietsenstalling moet gebeuren en wat oplossingen hiervoor zijn. Die fietsenstalling gaat ook ooit nog een keer verdwijnen, de stalling was eigenlijk een tijdelijke oplossing. Daar wordt al heel lang over gesproken, maar ik kan niet zeggen of dat op de lange- of korte termijn gaat gebeuren”, licht de woordvoerder toe.

Raadsvragen

De uitpuilende fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein is ook de raad niet onopgemerkt gebleven. Een woordvoerder geeft aan dat er al langer plannen zijn en fractievoorzitter van Lokaal Tilburg Frans van Aarle heeft dit aangescherpt met raadsvragen. Hij stelt in het document dat de fietsenstalling een negatieve indruk geven aan bezoekers van de binnenstad. Daarnaast komt hij met het argument dat de twee NS-fietsenstallingen met maar 18,9 procent en met 43,2 procent bezet zijn. De fietsen die nu op het plein geparkeerd staan zouden dus goed in die fietsenstalling passen.

Gratis in Zwijsengarage

Het nadeel van de NS-fietsenstalling is echter dat het alleen de eerste 24 uur gratis is, daarna moet je ervoor betalen. Als je dan bijvoorbeeld als student zijnde een weekend naar je ouders gaat, moet je alsnog kosten maken.. Dat hoeft niet als je hem in de stalling op het plein zet. Gelukkig is er aan de andere kant van het station nog een fietsenstalling in de Zwijsengarage. Daar kan je fiets geheel gratis geparkeerd worden.

De gemeente kan verder nog niets zeggen over de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein. Ze willen eerst de raadsvragen van Van Aarle behandelen voordat ze deze informatie naar buiten brengen.

LEES OOK:
Reparatie fietsenstalling op de Heuvel moet nieuwe uitglijders voorkomen

Isa Hamerlinck