Platanen blijven, ondanks klachten van bewoners Tartinistraat

Henny en zijn vrouw houden zoveel mogelijk de ramen gesloten (foto: Omroep Tilburg).

Voor Henny Konings (70) uit de Tartinistraat in Tilburg Noord was de afgelopen lente vooral een periode van hoesten, jeukende ogen en ademhalingsproblemen. Samen met zijn buren voert hij al jaren strijd tegen de platanen die de straat domineren. De bomen, geplant door de gemeente, zorgen volgens de bewoners voor flinke gezondheidsklachten. Maar nu is het duidelijk: de platanen blijven staan.

Het Tilburgse college reageerde onlangs op vragen van Lokaal Tilburg, die zich achter de bewoners had geschaard. De partij wilde weten of het college bereid was om de bomen te vervangen door soorten die minder allergische reacties veroorzaken. Maar het antwoord vanuit het stadhuis was kort en krachtig: nee. Allergieën zijn geen reden om het verzoek te heroverwegen.

“Stuifmeeloverlast geen reden voor kap”

Een boom wordt alleen gekapt als er sprake is van serieuze overlast, zoals gevaar voor de veiligheid, grote schade aan huizen door wortels of als bomen voor veel schaduw in huis zorgen. Maar voor Henny en zijn medebewoners weegt dat niet op tegen de overlast die de bomen nu al veroorzaken. “Mijn vrouw houdt de ramen dicht vanwege haar astma”, vertelt hij.

De gemeente erkent dat bomen pollen verspreiden, maar ziet dat niet als een reden voor kap. “Stuifmeeloverlast wordt niet beschouwd als onrechtmatige overlast. Pollen komen niet alleen van bomen in de directe omgeving, maar waaien ook van verder weg. Het verwijderen van de bomen zou dus weinig oplossen”, aldus het college in een schriftelijke reactie.

Niet verbaasd

Henny is teleurgesteld, maar zegt ook niet verbaasd te zijn over het antwoord. “Ik heb het gevoel dat onze andere argumenten worden “vergeten'”. Henny vindt dat het beleid tegenstrijdig is. “Bovendien beargumenteert de gemeente op een wijze die zichzelf tegenspreekt. ‘Bomen tot volwassenheid laten komen’ — Als de platanen eenmaal volwassen zijn, zullen ze de aangrenzende woningen volledig verduisteren. En dat zou dan weer een formele reden kunnen zijn om te rooien.”

Henny wees de gemeente erop dat in de Bellinistraat, dicht bij zijn woning, in het verleden platanen zijn vervangen. Dat klopt, bevestigt het college, maar toen was er sprake van een heel andere situatie. “In de Bellinistraat ging het om wortelschade aan de riolering en gebouwen, niet om gezondheidsklachten.”

Strijdbijl begraven

Voorlopig blijven de platanen dus gewoon staan in de Tartinistraat. De lente mag dan prachtig zijn voor velen, voor Henny en zijn buren betekent het voorlopig vooral: ramen dicht en volhouden. Het is nog onduidelijk of Henny en zijn buren de strijdbijl begraven. “Ik moet even nadenken of en hoe ik hier verder mee om zal gaan”, laat Henny weten.

LEES OOK:
Henny is klaar met de bomen in zijn wijk: ‘Ademhalingsproblemen, jeuk en rode vlekken’

Edita Saakian