Een primeur op de OK van het ETZ: ‘de paperclip van de chirurgie’. Perslucht en een opblaasmat om patiënten onder narcose om te draaien op de operatietafel, en opblaasbare kussens waar zij op liggen tijdens de operatie. Wereldwijd dus een primeur in het ETZ, want voor het eerst is deze vinding toegepast tijdens een operatie.
De slimme techniek werkt eenvoudig. Medewerkers van de OK leggen namelijk de mat onder de rug van de patiënt en blazen die op met perslucht. Zo kantelt dus het lichaam. Perslucht is sowieso toch op elke OK aanwezig. Ze hoeven dan op de OK al met al niet meer zo veel te tillen. Maar eerst dient het lichaam dan wel in de goede houding op de buik te liggen. Vervolgens blazen ze twee kussens op het bekken en de borst van de patiënt op. Dit om de patiënt ideaal klaar te leggen voor de operatie.
Deze methodes zijn veiliger, schoner, makkelijker, vriendelijker in het gebruik én sneller dan de bestaande.
Grote stap
Dr. Paul Depauw gebruikte de nieuwe techniek al bij vijf operaties. Dat gebeurde in het kader van de eerste testen met patiënten in het ETZ. “Een grote stap in de chirurgie”, vertelt Depauw. Hij omschrijft zijn vinding als ‘de paperclip van de chirurgie’. En is dan ook chirurg in het ETZ en geestelijk vader van de vinding.
“Als chirurg ervaar ik vaak hoe moeilijk het is om patiënten goed op de tafel in de OK te leggen. Met name voor een operatie aan de rug. Terwijl dat heel belangrijk is om bloedingen en complicaties te vermijden. Het vergt tijd en veel kracht van de verplegers. Klachten aan de rug komen bij de medewerkers van de OK dan ook vaker voor dan gemiddeld. Dit is echt een groot probleem”, aldus Depauw. Daarom bedacht hij een compleet nieuwe oplossing. “Waarom gebruiken we geen perslucht en opblaasbare kussens om onze patiënten te kantelen en op te tillen?” In 2018 verleende het Europees octrooibureau het patent. Intussen heeft het bedrijf achter de vinding wereldwijd patent aangevraagd.
Revolutie voor operaties waarbij de patiënt op de buik ligt
Dr. Frank van Eijs, narcosearts in het ETZ en onderzoeker: “Dit is echt een revolutie voor operaties waarbij de patiënt op de buik ligt. We verwachten dat dit minder complicaties geeft. Door de optimale ligging is er immers minder stuwing in de aders en minder verlies van bloed. Maar er is ook een duidelijker beeld van het gebied van de operatie. Dat gaan we dus nu uitgebreid onderzoeken. Daarnaast geeft de vinding een team in de OK de kans om patiënten veilig en makkelijk te kantelen.” Jaarlijks worden in ons land circa 75.000 operaties uitgevoerd waarbij de patiënt op de buik ligt. Daarvan ongeveer 2.000 à 3.000 in het ETZ.
Ontwikkeling van de techniek
Na de testen in Tilburg volgen testen in Leiden en Leuven. De testen zijn de laatste stap voor de lancering van het product. Maar de ontwikkeling van de techniek staat intussen niet stil. “Meerdere dokters en patiënten hebben al contact met ons gezocht. Deze techniek is immers ook in andere situaties toe te passen. Zoals in de thuiszorg”. Dit zegt Inge Bruynooghe, CEO van het bedrijf achter de vinding. “We hebben bewust partners voor de productie gekozen in België en Nederland. Die kunnen flexibel opschalen als we dit internationaal gaan lanceren.”