Door de energiecrisis en de inflatie hebben veel mensen die op bijstandsniveau leven het extra moeilijk, meldt Omroep Brabant. De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah roept al langer dat het bedrag waarmee bijstandsgerechtigden rond moeten komen veel te laag is.
“We willen onze inwoners zo goed mogelijk ondersteunen om minder stress te ervaren. De vraag is of extra geld hierbij helpt? Leidt minder geldstress tot meer rust in de gezinnen en meer kansen? En wat doet het met de kinderen?”, vraagt de wethouder zich af.
Betere schoolprestaties
De Hogeschool van Amsterdam gaat de gezinnen die het extra geld krijgen volgen. De onderzoekers willen weten wat er gebeurt als je gezinnen met een laag inkomen extra geld geeft zonder daar voorwaarden aan te verbinden. Ervaringen in andere landen leren dat het geven van geld met een onvoorwaardelijk karakter een positief effect heeft.
Onderzoeker Mirre Stallen van de Hogeschool: “Mensen hebben daardoor minder stress, minder mentale problemen zoals angsten of depressies en minder gezondheidsklachten. Ook verhoogt het de kans op het vinden van werk. Bovendien zijn er verbanden gevonden tussen het geven van geld en betere schoolprestaties van de kinderen. In Nederland is dit nooit eerder onderzocht. Dat gaan wij nu in Zaanstad en Tilburg doen.”
Andere kijk op armoede
Het extra geld dat de gezinnen mogen besteden komt van Samen Kansrijk en Gezond. Dat is een initiatief om gemeenten te ondersteunen die armoede met lef en initiatief bestrijden. Tilburg is na Zaanstad de tweede gemeente die meedoet aan dit project.
De gezinnen die de maandelijkse extra toelage van 150 euro krijgen, mogen helemaal zelf weten waar ze het aan uitgeven. Het bedrag wordt na twee jaar langzaam weer afgebouwd. Er gaat telkens 25 euro af, tot er geen extra geld meer gegeven wordt. De Hogeschool volgt ook een controlegroep van bijstandsgerechtigden die het extra bedrag niet krijgt.
Gemeenten mogen niet aan inkomenspolitiek doen, daarom mag de gemeente Tilburg de 150 euro per maand niet zelf geven. Daarom loopt het onderzoeksproject via het Kansfonds. Het project kost in totaal 1,3 miljoen euro.