Protest tegen pesticiden op het Willemsplein: ‘Mogelijk risico op de ziekte van Parkinson’

Staking tegen pesticide (foto: Fleur Posthumus).

Zo’n vijftig Tilburgers protesteerden vrijdagmiddag op het Willemsplein tegen pesticiden. Dit doen zij op Wereld Parkinsondag omdat pesticiden een mogelijke oorzaak zou zijn van deze hersenaandoening.

Geschreven door Fleur Posthumus en Femke van Aar

“Het is een schreeuw om aandacht voor een strijd die dringend gevoerd moet worden”, vertelt Twan Hendriks in zijn toespraak. Hendriks is oprichter van Stichting Parki en heeft zelf al 11 jaar de diagnose parkinson. Hij is woedend omdat de overheid volgens hem te weinig doet tegen chemische bestrijdingsmiddelen, oftewel pesticiden.

“Het is onacceptabel dat Europa glyfosaat nog tien jaar toestaat.” Glyfosaat is een bestrijdingsmiddel dat boeren gebruiken om onkruid te bestrijden tijdens het kweken van bijvoorbeeld groente of fruit.

Meer bekendheid

Hij hoopt meer bekendheid te krijgen over de schadelijke gevolgen van pesticiden met deze demonstratie. “We moeten ons uitspreken, want iedereen kan het volgende slachtoffer zijn.” Volgens Hendriks groeit het aantal patiënten namelijk aanzienlijk. “Toen ik in 2014 mijn diagnose kreeg, waren er wereldwijd 5,3 miljoen mensen met parkinson. Nu is dit aantal meer dan verdubbeld.”

In Den Haag vond vrijdagmiddag ook een grote demonstratie tegen dit probleem plaats. Alleen konden sommige Tilburgers daar niet fysiek bij zijn vanwege hun ziekte. Daarom besloot Hendriks zijn eigen demonstratie te houden op het Willemsplein, naast zijn kunstwerk ‘Het Parkinson Grasveld’.

LEES OOK:

Na zeven jaar is de droom van zieke Twan uitgekomen: ‘Ik word er emotioneel van’

Omroep Tilburg