PvdA Tilburg hekelt fanatiek fietsruimen door AFAC: ‘Niet alles hoeft weg’

(Foto: Omroep Tilburg).

Fiets weg, zonder duidelijke reden? In Tilburg groeit de ergernis over het strikte optreden van AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale), die in sommige gevallen fietsen verwijdert die geen overlast lijken te veroorzaken. De PvdA Tilburg trekt aan de bel en stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. Waarom worden fietsen weggehaald die geen overlast veroorzaken? En kan het niet een tandje minder streng?

AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) is de organisatie die in Tilburg fout geparkeerde of achtergelaten fietsen verwijdert. In opdracht van de gemeente halen ze fietsen weg die buiten de rekken of vakken staan, overlast veroorzaken of als weesfiets worden aangemerkt. Die fietsen worden opgeslagen op een depot, waar eigenaren ze – tegen betaling – kunnen ophalen.

Het doel is om de stad netjes en toegankelijk te houden, maar in de praktijk leidt het strenge beleid vaak tot frustratie. Volgens de PvdA worden fietsen soms onterecht weggehaald, ook als ze niemand in de weg staan. De partij pleit daarom voor een soepeler aanpak.

‘Zomaar’ weggehaalde fietsen

Er zijn talloze verhalen van mensen die hun fiets plotseling kwijt waren. “Fietsen met kinderzitjes verdwijnen soms binnen een paar minuten”, zegt de PvdA. “Of ouderen raken hun elektrische fiets kwijt, omdat die nét buiten een blauw vak stond.” Ook fietsen die voor een woonhuis, studentenpand of winkel staan, worden regelmatig meegenomen. Dat leidt tot veel onbegrip.

Daar komt nog bij dat er volgens de PvdA in Tilburg een tekort is aan goede fietsparkeervakken. Volgens de PvdA is het daarom logisch dat mensen soms buiten de aangewezen vakken parkeren. In plaats van streng te handhaven, zou de gemeente meer rekening moeten houden met de realiteit en AFAC met charme op pad sturen. Is er nog genoeg ruimte over, dan mogen de fietsen wat de PvdA betreft
blijven staan.

Een soepeler beleid: de ‘solidariteitsmeetlat’

Om de werkwijze van AFAC menselijker te maken, stelt de PvdA een ‘solidariteitsmeetlat’ voor. Dit hulpmiddel moet helpen bepalen of een fiets écht in de weg staat. Is er nog voldoende ruimte voor voetgangers, kinderwagens en rollators? Dan kan een fiets best blijven staan. Blokkeert een fiets de doorgang? Dan kan er eerst een waarschuwingssticker op, en pas na een tijdje wordt hij weggehaald. “Laat AFAC haar werk met charme doen, niet met chagrijn”, zegt de partij.

Actie na incident bij Paradox

Aanleiding voor de vragen van de PvdA is een recente actie van AFAC bij muziekpodium Paradox. Daar werden fietsen weggehaald die aan een muurbeugel vastzaten. Volgens de partij was er op het trottoir nog genoeg ruimte voor voetgangers en vormden de fietsen geen echte belemmering. Ze vinden het dan ook onnodig dat ze werden verwijderd.

Reactie AFAC:
"AFAC voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente Tilburg en werkt volgens de richtlijnen die door de gemeente zijn vastgesteld. Er is een goede samenwerking tussen AFAC en de gemeente, en de werkwijze wordt zorgvuldig afgestemd."

LEES OOK:
Overvloed van slonzig geparkeerde fietsen op Burgemeester Stekelenburgplein
Fietsenstalling Dwaalgebied open: plek voor ruim 200 fietsen

Edita Saakian