Raad akkoord met toekomstvisie Tilburg Noord: bezorgdheid over viaduct Quirijnstok en groen blijft

De afsluiting van het viaduct staat volgens de wethouder niet vast, maar is eerder een denkrichting (beeld: Google Maps).

De gemeenteraad van Tilburg heeft met 34 stemmen voor en 10 tegen ingestemd met het ‘Gebiedsperspectief Tilburg Noord’. Dit plan moet de wijk de komende jaren verbeteren en ruimte bieden voor 5500 extra woningen. Het besluit ging echter niet zonder slag of stoot: veel inwoners uit Tilburg Noord zijn bezorgd over de gevolgen voor hun leefomgeving en ook binnen de raad was er kritiek. De mogelijke afsluiting van het Quirijnstokviaduct en de bouwplannen in het groen zijn hete hangijzers.

Binnen de gemeenteraad zorgde het Gebiedsperspectief voor verdeeldheid. De LST, FvD en Voor Tilburg 013 stemden tegen. LST-raadslid Perry Janssen uitte kritiek: “We zien dat veel bewoners nog in onzekerheid zitten en dat er grote zorgen zijn over de leefbaarheid, bereikbaarheid en parkeerruimte. Dit plan lost die problemen niet op.” Pim Kooke van Forum voor Democratie ging nog een stap verder en noemde de mogelijke afsluiting van het Quirijnstokviaduct ‘een ramp in wording voor de bereikbaarheid van Noord’.

Positief effect op de wijk

Tegenover deze kritiek stonden partijen die wel vertrouwen hebben in de plannen. GroenLinks-raadslid Arne Kramer reageerde positief: “Volop bouwen in Noord is goed nieuws. We maken de wijk beter bereikbaar en zorgen ervoor dat het een fijne plek blijft om te wonen.” Ook D66 en de VVD steunden het voorstel, mede doordat er nog participatietrajecten worden georganiseerd. VVD’er Frank Kriellaars benadrukte dat er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen over specifieke verkeersingrepen, zoals het viaduct.

Anne Veldhoven (CDA) gaf aan na de vele toezeggingen van de wethouder vertrouwen te hebben in het plan en het participatietraject. Eerder uitte ze zich over de verkeersmaatregelen in het plan, zoals de afsluiting van het Quirijnstokviaduct: “We denken oprecht dat de voorstellen die zijn opgenomen in het gebiedsperspectief in grote lijnen een positief effect zullen hebben op de wijk.”

“Stilstand is achteruitgang”, voegde Lokaal Tilburg toe. “We hebben vertrouwen in de toezegging van de wethouder dat inwoners worden meegenomen in het vervolgproces.”

Grote zorgen in de wijken

Tijdens een eerdere inspraakbijeenkomst uitten bewoners uit verschillende wijken – zoals Quirijnstok, Stokhasselt Zuid en de Noorderstreek – hun ongenoegen over de plannen. Een van de grootste zorgen is de bouw van hoge woontorens. In de Noorderstreek, die bekendstaat om haar dorpse karakter, vrezen bewoners dat het groene hart van de wijk verloren gaat.

LEES OOK: Inwoners maken zich zorgen over toekomstplannen Tilburg Noord: ‘Onze groene oase staat op het spel’

“Op het terrein waar de flats gepland staan, groeien prachtige, volwassen bomen”, zei Karin van Otterloo destijds, die in de Noorderstreek woont. “Deze spelen een belangrijke rol voor het milieu en de leefbaarheid van de wijk. Het is zonde als dit verloren gaat.” Daarnaast maken ouders zich zorgen over de impact op kinderen. “Een kwart van onze wijk bestaat uit jongeren onder de zestien jaar. Zij spelen hier veilig in het groen, maar met de komst van hoogbouw verliezen we die ruimte.”

Wethouder Rik Grashoff erkende de zorgen, maar liet weten dat het gebiedsperspectief nog geen juridisch besluit is, maar een richtinggevende visie. “Er komen participatietrajecten per project, zodat inwoners hun stem kunnen laten horen.”

LEES OOK:
Wat staat Tilburg Noord te wachten? Debat over nieuwe plannen roept vooral vragen op

Edita Saakian