Het zou het team dat verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van het TextielMuseum in staat stellen om de plannen verder uit te werken. Alle raadsleden benadrukten het belang van het raadsvoorstel.
Linda Oerlemans van Ons Tilburg: “Met dit voorstel waarborgen we de cultuurhistorische waarde van de stad en behouden we onze status als Textielstad. Verduurzaming en uitbreiding zijn hiervoor noodzakelijk.” Bijzonder opvallend waren de vele complimenten voor de toekomstplannen die het college van de raad ontving.
De raad heeft om precies te zijn, ingestemd met:
- De voortzetting van het ontwerpproces voor het Mommers-Drögecomplex tot en met het ‘Definitief Ontwerp’. Dit om verdere stappen te zetten in de renovatie en verduurzaming van het monumentale gebouwencomplex, de vernieuwing van het TextielMuseum, de invulling van het Drögepand met een TextielCampus en de herontwikkeling van het complex tot een uniek TextielCluster.
- Onderzoeken en werkzaamheden uit te voeren voor het ontwerp, zoals het bekijken van monumentale, stedenbouwkundige en mobiliteitsaspecten. Het verplaatsen van interne depots en waar mogelijk het centraliseren van collecties (TextielMuseum en Stadsmuseum Tilburg). Het organiseren van de TextielCampus en het regelen van fiscale en juridische zaken
- Een voorbereidingskrediet van vier miljoen euro beschikbaar te stellen
“Het kost wat, maar dan heb je ook wat”
Van den Hoven van LST toonde zich verheugd over het raadsvoorstel: “Het totaalplaatje bevalt ons erg goed. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.” De LST benadrukte het belang van het museum. Niet alleen voor de stad, maar ook voor de wijk Het Goirke. Hij noemde de plannen ‘noodzakelijk’.
GroenLinks prees de kwaliteit van de plannen, ondanks de hoge kosten. “Het is serieus geld dat we in de vervolgwerkzaamheden gaan steken. Complimenten aan het college voor de kwaliteit van de plannen.”
Vriens van 50Plus zei: “Deze voorstellen leggen een solide basis voor de verdere ontwikkeling van het Mommers-Drögecomplex. Het belooft een belangrijke bijdrage te leveren aan de culturele en economische positie van Tilburg, met landelijke en internationale uitstraling.”
Cultureel erfgoed
De VVD gaf ook complimenten aan het college en de betrokken experts: “De plannen hebben de nodige uitdagingen, maar dit voorbereidingskrediet zal helpen om de financiële en technische uitdagingen aan te pakken.”
Blokker van D66 sprak zijn enthousiasme uit over het voorstel: “Dit is een mooie ontwikkeling waar cultuur, duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling prachtig samenkomen. Een goed plan voor een van de belangrijkste stukjes cultureel erfgoed van onze stad.”
Met het besluit komt er een voorbereidingskrediet van 4 miljoen vrij waarmee het proces verder kan worden voortgezet tot aan een definitief ontwerp. Architectenbureau Mecanoo en Ingenieursbureau ABT voerden eerder een ontwerpend onderzoek uit dat als uitgangspunt dient voor het verdere ontwerp.
Wethouder Marcelle Hendrickx (Kunst en Cultuur) laat weten dankbaar en tevreden te zijn over de beslissing. “Het Textielmuseum met het Textiellab is nu al van grote betekenis. Lokaal, nationaal en internationaal. Maar om de toekomst voor te zijn is het belangrijk dat we nu al stappen nemen om deze betekenis ook over twintig jaar te hebben.”
LEES OOK:
Nieuw TextielMuseum moet energiekosten verlagen en kunstbeleving verhogen
TextielMuseum krijgt jaarlijks 250.000 euro: ‘Superfijn, die erkenning’