Rechtszaak om thuiszorg in Tilburg: blijft Actief Zorg aan boord of niet?

(foto: Henk Voermans).

Blijft Actief Zorg een belangrijke aanbieder van thuiszorg in Tilburg of komt er een abrupt einde aan een jarenlange samenwerking met de gemeente? Dat was donderdag de grote vraag in de rechtbank in Breda, waar de zorgaanbieder recht tegenover de gemeente stond. De inzet: een miljoenencontract en het lot van duizenden cliënten en honderden medewerkers.

De gemeente Tilburg besloot Actief Zorg in oktober 2024 uit te sluiten van een nieuwe aanbestedingsronde voor huishoudelijke ondersteuning vanaf 2025. Volgens de gemeente voldeed de organisatie niet aan de eisen rondom continuïteit en geschiktheid. Actief Zorg is het daar niet mee eens en eist dat het contract wordt hersteld. De rechter doet op 13 februari uitspraak, maar tijdens de zitting liepen de spanningen al hoog op.

Vermeende beïnvloeding door brief

Een belangrijk twistpunt was een brief die Lia van Galen, de directeur van Actief Zorg, stuurde aan alle wethouders in Tilburg. Dit gebeurde nadat ze had vernomen dat de gemeente niet meer met de aanbieder in zee zou gaan. De gemeente beschouwt deze brief als een poging tot beïnvloeding, wat volgens de regels van de aanbestedingsprocedure verboden is.

Van Galen verdedigde haar actie met klem: “Tilburg is de bakermat van Actief Zorg. We kennen de medewerkers die er werken en voelen ons enorm betrokken. Het besluit van de gemeente raakt ons diep. Het gaat om 600 medewerkers; daar moet je zorgvuldig mee omgaan. De brief was bedoeld om rust te bewaren. We wisten dat dit woensdag in het college besproken zou worden en die onzekerheid maakte ons bezorgd. Het was een noodkreet, niets meer.”

“De wachtlijsten zijn nu al groot genoeg”

De rechter vroeg zich hardop af wat er zou gebeuren als Actief Zorg definitief buiten de boot valt. De zorgaanbieder is al meer dan vijftien jaar een van de grootste spelers in Tilburg, met duizenden cliënten en honderden medewerkers.

Volgens de advocaat van de gemeente zijn er meerdere scenario’s mogelijk, maar concrete antwoorden blijven voorlopig uit: “Als andere zorgaanbieders de cliënten niet kunnen overnemen, moet de resterende zorg opnieuw worden aanbesteed.” Ook wordt onderzocht of de aanbieder als onderaannemer zou kunnen blijven werken.

Maar directeur Van Galen is sceptisch: “Veel van onze medewerkers zijn gehecht aan hun werk en zullen niet zomaar overstappen naar andere aanbieders. Bovendien zijn de wachtlijsten nu al lang genoeg. In de omliggende gemeenten hebben we onze mensen hard nodig, dus we zullen ze daar inzetten. Als we onderaannemer zouden worden, krijgen we te maken met een lagere marge. En eerlijk gezegd: onze concullega’s zitten niet te wachten op onze uitsluiting.”

Maar volgens een ambtenaar van de gemeente valt het best mee met de wachtlijsten: “De wachttijd varieert tussen de twee en tien weken. Ter vergelijking: in Amsterdam sta je meer dan een jaar op een wachtlijst voor huishoudelijke hulp.”

“Actief Zorg ondernam te laat actie”

De gemeente Tilburg stelt dat Actief Zorg niet voldeed aan de geschiktheidseisen op het moment van inschrijving voor de aanbesteding, op 19 augustus vorig jaar. “Actief Zorg wist al op 10 juni dat ze niet aan de eisen voldeden, maar ondernam pas na de inschrijfdatum actie. Dat is te laat”, aldus de advocaat van de gemeente. Ook werd Actief Zorg verweten dat ze onterecht verklaarden aan de voorwaarden te voldoen.

De advocaat van Actief Zorg stelt daartegenover dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld. Een onafhankelijke accountant heeft volgens hem inmiddels aangetoond dat er geen continuïteitsproblemen zijn. “Met dit besluit wordt niemand beter”, zei de advocaat. “Niet de cliënten, niet de medewerkers en ook niet de gemeente zelf. Dit vergroot alleen maar de personeelskrapte in de zorg.”

Gemeente Tilburg erkende op hun beurt ook het belang van de aanbieder en liet weten daardoor in een dilemma te verkeren: “We hebben te maken met een juridische werkelijkheid, vol regels binnen de aanbestedingsprocedure, en de realiteit zoals die in de samenleving speelt. De gemeente probeert hierin een zorgvuldige afweging te maken. Actief Zorg was op de hoogte van de eisen en had zich hieraan moeten houden.”

Uitspraak volgt later

De uitspraak in deze zaak volgt op 13 februari. Het contract met de thuiszorgaanbieder loopt nog tot 31 mei 2025. Tot die tijd blijven er veel vragen openstaan. Wat gebeurt er als Actief Zorg echt niet meer mag meedoen? Hoe garandeert de gemeente dat cliënten niet tussen wal en schip belanden? En hoe wordt voorkomen dat de zorgmedewerkers, die al onder grote druk staan, de sector verlaten? Duidelijkheid over al die zaken volgt dus over een paar weken.

LEES OOK:
Thuisondersteuners in Tilburg: “Wij zijn geen pionnen op een schaakbord”

Edita Saakian