Short-stay overspoelt Tilburg: waarom is wonen hier steeds vaker tijdelijk?

short-stay
Waar eerst sprake was van 14 koopappartementen, bestaat de recent opgeleverde 'De Wissel' aan de Noordstraat nu uitsluitend uit short-stay appartementen (foto: Edita Saakian).

Van de 78 appartementen op verhuurwebsite Pararius is inmiddels een derde specifiek bedoeld voor ‘short stay’—tijdelijke verblijven van maximaal zes maanden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het nieuwe appartementencomplex aan de Noordstraat en het Rosmolenplein. Waarom wordt Tilburg plots overspoeld met woningen waar je niet lang mag blijven? Voor wie zijn deze ‘landingsplekken’ bedoeld, en waarom is het voor vaste huurders ineens nog moeilijker om aan een betaalbare woning te komen?

Het Tilburgse woningaanbod verandert snel. Wie door de online verhuurportalen scrolt, ziet steeds vaker een nieuw type woning voorbij komen: short-stay appartementen. We hebben het dan over appartementen die voelen als een hotel: volledig gemeubileerd, soms tot en met de theelepeltjes in de keuken. Ze zijn ontworpen om tijdelijke huurders te bedienen die snel ergens willen intrekken, vaak voor maximaal zes maanden.

Dagelijks honderden mailtjes en tientallen belletjes

Drie jaar geleden begon Quin Tijssen (toen 18 jaar) zijn bedrijf Living in Holland met vier short-stay appartementen aan de Fabrieksstraat. Inmiddels heeft hij een uitgebreid netwerk van tijdelijke woningen in Tilburg. “We ontvangen dagelijks honderden mails en tientallen telefoontjes”, zegt Tijssen. “Mensen zoeken met spoed tijdelijke huisvesting, vooral nu de druk op de woningmarkt toeneemt.” Neem ook het recent opgeleverde complex De Wissel aan de Noordstraat: waar oorspronkelijk 14 koopappartementen gepland waren, bestaat het nu volledig uit short-stay appartementen.

De doelgroep voor deze tijdelijke woningen is divers: internationale studenten, arbeidsmigranten, expats die vanwege de woningdruk in Eindhoven naar Tilburg uitwijken, maar ook Nederlanders die tijdelijk zonder woonruimte zitten, bijvoorbeeld door een scheiding of verhuizing. De grootste groep bestaat echter uit studenten uit het buitenland.

Verhuurders kiezen voor zekerheid

Short-stay verhuur biedt vastgoedeigenaren veel voordelen. De Wet Betaalbare Huur, die sinds juli geldt, heeft het minder aantrekkelijk gemaakt om woningen op de reguliere huurmarkt aan te bieden. Waar tijdelijke contracten van twee of vijf jaar voorheen gebruikelijk waren, kunnen deze nu alleen in uitzonderlijke gevallen worden ingezet. “Als je eenmaal verhuurt, kun je als eigenaar zomaar tientallen jaren aan een huurder vastzitten”, zegt Tijssen. “Terwijl short-stay flexibiliteit biedt.” Verhuurders geven dan ook vaak de voorkeur aan tijdelijke bewoners die na een jaar vertrekken en die bereid zijn meer te betalen voor volledig gemeubileerde woningen.

Starters staan buitenspel

Voor starters, die op zoek zijn naar een langdurige huurwoning, heeft deze trend negatieve gevolgen. Woningen die eerder beschikbaar waren voor langetermijnverhuur, worden steeds vaker omgezet naar short-stay verhuur. “Dat komt door de verhoogde druk op verhuurders door de Wet Betaalbare Huur,” legt Tijssen uit. Dit beleid, dat huurders moet beschermen tegen te hoge huren, lijkt verhuurders er onbedoeld toe te dwingen andere keuzes te maken.

Rick Blezer van Huurteam Tilburg geeft meer inzicht in de juridische kant van short-stay verhuur. Hij legt uit dat short-stay contracten buiten de huurprijsbescherming vallen. “Internationale studenten en andere tijdelijke bewoners kloppen vaak bij ons aan om hun contracten te laten controleren”, zegt Blezer. “Maar alleen als een appartement niet daadwerkelijk als short-stay wordt verhuurd, kan de huurprijs door de huurcommissie worden getoetst.” Of de huurprijs onder de huurprijsbescherming valt, hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van het verblijf, de locatie en de geleverde diensten.

Grote vraag

Bij Living in Holland staan inmiddels 1600 mensen op de wachtlijst voor een short-stay woning, wat de grote vraag naar tijdelijke verhuur onderstreept. Tijssen benadrukt dat langdurige huurders vaak niet kunnen concurreren door de hogere prijzen en de flexibiliteit die short-stay verhuurders bieden. “Veel starters kunnen zich deze woningen simpelweg niet veroorloven”, zegt Tijssen.

Gemeente heeft nog geen zicht op gevolgen

Ook de gemeente Tilburg merkt de toename van short-stay verhuur. “Hoewel Tilburg niet bekendstaat om een grote short-stay markt, zien we dat dit hier ook toeneemt”, zegt een gemeentewoordvoerder. De gemeente onderzoekt of voor short-stay verhuur een vergunning nodig is, vooral voor arbeidsmigranten en expats. Regels zijn echter lastig te implementeren. “We hebben te weinig zicht op de aantallen en de gevolgen voor de woningmarkt”, aldus de woordvoerder.

Voor tijdelijke bewoners biedt short-stay een praktische oplossing, maar voor langdurige huurders maakt het de zoektocht naar een betaalbare woning er juist moeilijker op. Quin Tijssen voorspelt voorlopig geen afname in de vraag naar short-stay woningen: “Deze tijdelijke contracten vullen een gat in de markt, waar de reguliere huurmarkt niet altijd in voorziet.”

Edita Saakian