Sophie is opgegroeid met de MeiMarkt: ‘Ieder jaar hebben we een familiereünie’

MeiMarkt
Het oude en nieuwe bestuur tijdens de naborrel van de MeiMarkt (Foto: Sophie van den Hurk).

Al meer dan veertig jaar is de MeiMarkt een begrip in de stad. Voor Sophie van den Hurk (35) is de jaarlijkse nachtmarkt niet zomaar een evenement; het zit diep verankerd in de familiegeschiedenis. Haar vader is namelijk de grondlegger van het iconische evenement en samen met onder andere haar broer en zus, draagt ze zorg voor de organisatie.

Sophie koestert een bijzondere band met de MeiMarkt. “Zolang ik me kan herinneren, ben ik betrokken geweest bij de markt. Het bestond al voordat ik werd geboren, dus ik ben er echt mee opgegroeid.” Zo’n 44 jaar geleden stapte haar vader, Marcel van den Hurk, naar de gemeente met het idee voor een markt. “Mijn vader wilde een soort braderie opzetten, maar er waren twee anderen met hetzelfde idee. De gemeente heeft hen toen bij elkaar gebracht en zo ontstond in 1975 de wekelijkse Kruikenmarkt.”

Hoewel de Kruikenmarkt niet meer bestaat, was het voorloper van de MeiMarkt. Vijf jaar na de oprichting van de Kruikenmarkt vond de eerste editie van de MeiMarkt plaats. Het concept van een vrijmarkt voor particulieren bleek zo succesvol, dat het al snel uitbreidde van de Nieuwlandstraat naar de gehele binnenstad van Tilburg.

Familietraditie

Sophie werd in 2019 voorzitter van Stichting MeiMarkt Tilburg. Nu ook broer Matthijs en zus Judith in het bestuur zitten, is de nachtmarkt een ware familietraditie geworden. “Dat maakt het wel extra bijzonder”, vertelt Sophie. “Op de dag zelf hebben we natuurlijk vrijwilligers die over de markt lopen. Daar zitten ook veel neefjes en nichtjes tussen, die we elk jaar weten te strikken. We hebben dan ook een kleine familiereünie ieder jaar”, lacht de Tilburgse.

Het organiseren van de markt vergt veel voorbereiding. “Er gaat veel tijd zitten in het verkrijgen van de vergunning, het opstellen van plannen voor verkeer, veiligheid en duurzaamheid en het indelen van de deelnemers”, legt Sophie uit. “Daarnaast hebben we ook contact met de beveiliging en EHBO en een van de grootste uitdagingen ieder jaar, is het vinden van genoeg vrijwilligers.”

Succes van de MeiMarkt

De MeiMarkt trekt jaarlijks zo’n honderdduizend bezoekers en is uitgegroeid tot een uniek, Tilburgs evenement. Het succes ligt volgens Sophie in de veelzijdigheid van het evenement. “De markt is natuurlijk gratis te bezoeken, dus je hebt altijd wel mensen die eventjes komen kijken. Daarnaast is er ook voor iedereen wat te doen. Op zaterdagavond heb je de eerste koopjesjagers en wanneer je wat dieper de nacht in gaat, zie je ook veel studenten en uitgaanspubliek die nog een rondje MeiMarkt doen. Op de zondag heb je dan weer veel gezinnen en zijn er activiteiten voor kinderen.”

Gemoedelijke sfeer

Wat Sophie vaker terughoort van bezoekers, is dat mensen vooral op de gezelligheid van de markt afkomen. “We hebben nooit gedoe, ruzie of opstootjes. Iedereen is vriendelijk en er hangt altijd wel een gemoedelijke sfeer.” Voor haar is het hoogtepunt van de markt, de gezelligheid en het feit dat iedereen zich welkom voelt. Met een glimlach kijkt ze uit naar komend weekend, waarin de MeiMarkt weer zal bruisen in de Tilburgse binnenstad. “Met een beetje zonnestraal, kan er eigenlijk niets misgaan.”

LEES OOK:
Geen bergen afval meer na MeiMarkt dankzij ’t Gruun Straotje

Angela Weisz