Stadsimker over mislukt bijenseizoen: ‘In veertig jaar nog nooit meegemaakt’

Stadsimker Marcel maakt zich zorgen over de bij (beeld: Omroep Tilburg).

Bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, hebben het extreem zwaar dit jaar. Dat komt vooral door het natte en koude weer. Ook Tilburgs stadsimker Marcel Horck heeft er last van, want zijn bijen hebben tot dusver slechts één keer wat honing gemaakt.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de afgelopen acht maanden nat waren; natter dan ooit zelfs. Daar hebben niet alleen mensen last van, maar ook bijen trekken dit niet. “Het was nog veel te koud en nat toen er bloemen gingen bloeien”, vertelt Marcel. “Maar dat weer heeft er ook voor gezorgd dat sommige planten helemaal niet tot bloei kwamen. Dat is helemaal niet goed voor dit bijenseizoen.”

Een groot drama

Voor solitaire bijen, die niet in een kast leven, was het helemaal een drama. “Ik denk dat die helemaal niet uit de grond zijn gekomen. Misschien dat er een of twee nog hebben gevlogen. Maar het probleem is dat dit de komende tien jaar nog wel consequenties gaat hebben, vooral voor die wilde bijen. Als er nu slechts enkele bijen vliegen, kan het nog enorm lang duren voordat de populatie weer op het oude niveau is.”

Het probleem is dat de meeste bloemen slechts drie of vier weken bloeien. “Daar hangt het dan ook helemaal van af. Als het helemaal geen goed weer is, vliegt er eigenlijk niets. Daarna is het bijenseizoen, dat van maart tot halverwege juli loopt, alweer over.”

Dat het seizoen niet goed was, heeft Marcel ook gemerkt aan zijn honingvoorraad. “In april had ik één keer een klein beetje honing. Daar heb ik toen wat van gepakt en de rest heb ik laten zitten. Een maand later was alles op, want het was door de bijen zelf opgegeten. Dan zullen ze het wel nodig gehad hebben.”

Nog nooit meegemaakt

De stadsimker geeft aan dat hij er zelf graag iets aan zou willen doen. “Maar je kunt niets doen. Onze honingbijen geven we suikerwater als ze het nodig hebben. Dat heb ik dit jaar midden in de zomer ook al moeten doen. Ik heb dit in veertig jaar imkeren nog nooit meegemaakt. Maar je doet het wel, want anders zijn de bijen twee dagen later allemaal dood.”

Het seizoen loopt nu dus op zijn einde en dat betekent dat er geen bloemen meer in grote aantallen bloeien. “Dan kun je stellen dat het bijenseizoen mislukt is. Voor de honing is het jammer, al weet ik niet of mensen er aan lijden als ze geen potje honing kunnen eten. We hopen dat het volgend jaar ander weer wordt.”

Weinig wespen

Maar is er dan helemaal niets positiefs te melden over de natte, koude maanden? “Jawel”, stelt Marcel. “We zullen in het najaar waarschijnlijk weinig wespen vinden. Dat is het kleine gelukje bij het ongeluk.”

LEES OOK:
Het gaat slecht met de bijen, Tilburgse imker maakt zich grote zorgen

Pieter Soethout