Steeds meer openbare toiletten tijdens carnaval, maar wildplassen blijft een probleem

De gemeente Tilburg zet de afgelopen jaren steeds meer openbare toiletten neer tijdens carnaval. In vergelijking met 2018 staan er bijna vier keer zoveel toiletten, maar dat lijkt niet voor minder overlast te zorgen.

Al jaren gaat het erover, want er waren steeds te weinig openbare toiletten tijdens carnaval in de Tilburgse binnenstad. Maar de gemeente heeft wel geluisterd en ieder jaar kwamen er extra wc’s bij. Waar het er zes jaar geleden slechts twaalf waren, zijn het er inmiddels 45. Dat is bijna een verviervoudiging, m`aar ook het soort toilet veranderde.

Er waren in 2018 namelijk nog helemaal geen mindervalide toiletten tijdens carnaval. Er waren slechts acht cabines en vier plaskruizen. Dat bleek bij lange na niet genoeg en daarom zijn er nu twintig toiletcabines, zeven mindervalide wc’s en achttien plaskruizen.

Helpt niet tegen wildplassen

Maar het toevoegen van verschillende soorten wc’s helpt niet tegen wildplassen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. “Hoewel er meer toiletten zijn geplaatst, kiezen sommige mensen er toch voor om hun behoeften in de openbare ruimte te doen”, laat de gemeente weten in een raadsbrief. “Daarnaast is het gebied waarin mensen overlast ervaren groter dan voorgaande jaren, omdat het feest ieder jaar groeit.”

Naast het plaatsen van extra toiletten, wordt er ook vaker en strenger gecontroleerd. Afgelopen carnaval werden er 64 bekeuringen en vier waarschuwingen uitgedeeld. Maar door de extreme drukte is het niet mogelijk om alle wildplassers tegen te houden, aldus de gemeente.

Maar wat moet er dan wel gebeuren? Het probleem in Tilburg is niet anders dan in andere gemeenten. Ook in Den Bosch worstelen ze ermee. Daar heeft de gemeente maar liefst vierhonderd toiletten en plasgoten in steegjes geplaatst. “Je pakt hiermee de kern van het probleem niet aan”, laat de gemeente weten. Er hangen daar zelfs elektronische schermen met daarop de boete voor wildplassen, maar ook dat werkt eigenlijk niet. “Vooral na alcoholconsumptie is het gedrag van de bezoekers moeilijk te beïnvloeden.”

40 duizend euro

Al die extra toiletten in Tilburg zijn niet gratis. In totaal werd er bijna 40 duizend euro uitgetrokken om dit voor elkaar te krijgen. Dit geld ging onder andere naar de plaatsing van de toiletten, het schoonmaken ervan en de inzet van stadstoezicht om wildplassers te beboeten.

Voor aankomend jaar komt er een plan waarin alle maatregelen met betrekking tot openbare toiletten tijdens carnaval staan.

LEES OOK:
Piusplein afgezet tijdens carnaval: ‘Om extreme drukte te voorkomen’
Primeur in Tilburg: horeca introduceert ‘Tilly’ met carnaval

Pieter Soethout