Taboe doorbreken: Tilburg verwelkomt ‘Festival Doodgewoon’

Het leven eindigt voor ons allemaal. Dus waarom niet openlijk praten over de dood? Het ‘Festival Doodgewoon’ biedt op zaterdagmiddag 28 september in Factorium Tilburg een gevarieerd programma met verschillende activiteiten.

Het doel van het festival is het bespreekbaar maken van de dood. Simone Snakenborg, zelfstandig ritueel begeleider vertelt en helpt mee met het organiseren van het feest: ‘’De dood is doodgewoon, het is niet eng en het hoort bij het leven”, vertelt ze. PvdA-raadslid Aziza Aboulkacem opent zaterdag het festival. De bekende rouwdeskundige Manu Keirse komt spreken over het omgaan met verlies.

Verschillende activiteiten

Het festival begint op vrijdagavond in Cinecitta met de film ‘Amour’. De volgende dag volgen er verschillende lezingen, workshops, muziek en theaters voor jong en oud. Zo wordt er bijvoorbeeld een workshop rouwgedichten schrijven gegeven, zijn er lezingen over natuurbegravingen of kun je praten met ervaringsdeskundigen. Voor mensen die in een rouwproces zitten en blokkades hebben in hun lichaam is er een rouwmassage of zijn er adamsessies voor ontspanning. De kinderen kunnen knutselen of genieten van een voorleeshoekje.

Voor de gewone Tilburger

‘’Normaal gezien wanneer zoiets georganiseerd wordt, rond het onderwerp sterven en de dood, komen daar alleen vakgenoten op af”, vertelt Snakenborg. “Maar wij hopen dat we dit keer de gewone burger kunnen bereiken.’’ De organisatie giet het in een festivalvorm, omdat ze het aantrekkelijker vinden klinken dan een lezing en hopen zo meer mensen te trekken. ‘’Het is afwisselend en iedereen kan kiezen wat hij of zij wil doen.’’

Een soortgelijk initiatief vond plaats in Maastricht, met groot succes. Voor Tilburg is het de eerste keer dat zo’n festival georganiseerd wordt, maar als het goed loopt komt er volgend jaar een nieuwe editie.

Soleil Vroom