Te weinig opvangplekken voor daklozen in Tilburg: groeiend probleem ondanks vrijwilligersinitiatieven

daklozen
(Foto: Kansfonds).

In Tilburg neemt het aantal daklozen gestaag toe, terwijl de capaciteit van opvangcentra tekortschiet. Ondanks bestaande hulporganisaties moeten daklozen vaak nog maanden op straat slapen voordat er plek voor hen is. Vrijwilligers en organisaties als Traverse doen hun best om het groeiende probleem aan te pakken, maar zonder structurele oplossingen dreigt de situatie verder te verslechteren.

Door Coco Jongsma

Elke ochtend zijn er daklozen te zien rond het station, bij MindLabs en langs de Schouwburgring in Tilburg. Hoewel er opvangmogelijkheden zijn, blijkt de vraag groter dan het aanbod. Mensen die aankloppen bij de opvang komen vaak op een lange wachtlijst. “Na mijn aanmelding heb ik nog twee maanden buiten geslapen”, vertelt een voormalig dakloze, waarmee hij een schrijnend probleem blootlegt: opvang is er, maar te weinig en te laat.

Tilburgse cijfers

De recente Ethos-telling laat zien dat in de regio Hart van Brabant maar liefst 1484 dak- en thuisloze personen leven, waaronder 334 kinderen. Tilburg telt in totaal 836 daklozen, waarvan 134 kinderen. Deze cijfers bevestigen de toenemende druk op de opvangcapaciteit. Carina Kruijsse, bestuurder van opvangorganisatie Traverse, erkent het probleem: “Er zijn wachtlijsten, daarom zoeken we naar alternatieven, zoals het huren van huizen om meer mensen onderdak te bieden.”

Terwijl opvangorganisaties met lange wachtlijsten kampen, proberen vrijwilligers zoals Chris en Bastiaan van de Cozy Tuk met kleine gebaren te helpen. Maar het structurele tekort aan opvangplaatsen vraagt om dringende oplossingen. Elke week delen Chris en Bastiaan niet alleen koffie en iets lekkers uit, maar bieden ze ook een luisterend oor. “Het is fijn dat ik hier gratis koffie krijg en mijn verhaal kan delen”, vertelt een dakloze man.

Arbeidsmigranten

Bij Stichting Broodnodig, die dagelijks brood, soep en kleding uitdeelt aan daklozen, zien ze vooral een toename van arbeidsmigranten onder de daklozenpopulatie. Vrijwilligster Hetty de Wilde legt uit: “Arbeidsmigranten krijgen vaak een tijdelijk contract met huisvesting, maar zodra hun werk ophoudt, staan ze letterlijk op straat. Voor hen zijn er nauwelijks vangnetten.”

LEES OOK:
Bijna 1500 dak- en thuisloze personen in de regio: waaronder ook kinderen

Omroep Tilburg